Diğer

6 -11 Yaş Grubu Çocuklarda Wısconsın Kart Eşleme Testi Performansında Gözlenen Değişimler

  • Ayşe ALTAN ATALAY
  • Nilay ŞENTÜRK
  • Nihal YENİAD
  • Nur YENİÇERİ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(1):5-14

Amaç:

Bu çalışmada 6-11 yaş aralığındaki çocukların Wisconsin kart eş leme testi (WKET) performansını belirleyen farklı becerilerinin gelişimsel eğilimleri incelenmiştir.

Yöntem:

Bu amaçla, bu yaş grubundan 643 çocuğa WKET uygulanmıştır.

Sonuçlar:

Bulgular, bu testin gerektirdiği üst düzey bilişsel becerilerin kavramsal düşünme güçlüğü, perseverasyon ve kurulumu sürdürmede başarısızlık olmak üzere üç alt bileşenden oluştuğunu göstermektedir. Kavramsal düşünme ve zihinsel esneklik becerileri yaşla beraber gelişirken, kurulumu sürdürme becerisinin yaşa bağlı bir değişim göstermediği; söz konusu bileşenlerin, gelişimin farklı noktalarında sıçramalar yaptıkları tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, sonuçlar düşük eğitimli anne-babalara sahip çocukların zihinsel esneklik gelişiminin risk altında olabileceğini ve bu etkinin özellikle 11 yaş civarında belirgin hale gelebileceğini düşündürmektedir. Bu yaşta düşük eğitimli (ilköğretim) ailelerde büyüyen çocukların görece yüksek eğitimli (lise ve üstü) ailelerde büyüyen yaşıtlarına kıyasla daha fazla perseverasyon eğilimi gösterdikleri bulunmuştur.

Tartışma:

Bulgular, bilişsel kaynakları sınırlı evlerden gelen çocukların esnek düşünebilme ve çözüm üretebilme yetisindeki sıkıntılarının önceden tespit edilmesi ve koruyucu müdahalelerle desteklenmesini vurgular niteliktedir.

Anahtar Kelimeler: Yönetici işlevler, Wisconsin kart eş leme testi, anne-baba eğitimi, bilişsel gelişim