Diğer

Çalışan Çocuklarda Duygusal ve Davranışsal Sorunlar: Oto Sanayi Örneği

  • Durdu Baran ÇİFTÇİ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2013;20(1):13-22

Amaç:

Çalışmanın amacı günümüzde sayıları 271 bini aşan (2006,TÜİK), sanayi sektöründe çalışan çocukların duygusal ve davranışsal sorunlarını tespit edip, benzer çalışmalarla karşılaştırarak belirlemektedir.

Yöntem:

Araştırma kesitsel beümleyici niteliğinde olup, sistematik örneklem modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan, 1053 oto tamir atölyesinde 90 çocuğa ulaşılmıştır. Verilerin toplanılması için görüşme formu ve 11-18 Yaş Grubu Gençler İçin Kendini Değerlendirme Ölçeği, kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve çözümlenmiştir.

Sonuçlar:

Çalışan çocuklarda deprestf duyguların, içe yönelim sorunlarının ve dışa yönelim sorunlarının başka araştırmalarla karşılaştırıldığında yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Kurallara karşı gelme ve davranışsal sorunların yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Tartışma:

Çalışan çocukların etkinlik, akademik ve sosyallik alt test sonuçlarının diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında düşük olduğu, DSMIV uyumlu alt testlerinin, içe yönelim ve dışa yönelim sorunlarının aynı testlerle benzer yaş grubundaki çocuklara nazaran yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmışür. Çocukların büyük bir bölümünün farklı oranlarda olmakla birlikte;fiziksel, duygusal ve cinsel istismara maruz kaldıkları bulunmuştur

Anahtar Kelimeler: Çalışan Çocuklar, Sorun Davranışlar, Rtsk Faktörleri