Diğer

Bir Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Hastalarda İlaç Kullanımı

  • Birsen ŞENTÜRK PİLAN
  • Öznur BİLAÇ
  • Zahide ORHON
  • Handan Özek ERKURAN

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(3):207-218

Amaç:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin az sayıdaki çocuk ve ergen yataklı servislerinden olan Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Yataklı birimimizdeki psikofarmakolojik girişimleri değerlendirmektir.

Yöntem:

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Yataklı Biriminde, Eylül 2011 ve Eylül 2012 tarihleri arasında yatarak tedavi görmüş hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük incelenmiştir. İlaç tedavileri alt gruplara ayrılmıştır (antipsikotikler, antidepresanlar vs.).

Sonuçlar:

İki yüz oniki hastanın içinden 201’i (%94,8) tedavi sürecinde bir psikotrop ajan kullanmıştır. İlaç kullanım sıklığı açısından gruplar ele alındığında, en sık kullanılan diğer ilaç grupları sırası ile antidepresanlar, anksiyolitik ilaçlar ve duygudurum düzenleyicileri olmuştur. 152 hastada (%76,9) en az iki psikotrop ajan birlikte kullanılmıştır. Çalışmamızda en çok tercih edilen ilaç grubunun antipsikotikler olduğu gözlenmiştir (%84,9).

Tartışma:

Çalışmamızın sonuçları güncel bilgiler ve diğer çalışmalarda bildirilen bulgular eşliğinde tartışılmıştır. Bu görece az çalışılmış alan üzerinde daha fazla araştırma yapmak ve deneyimleri paylaşmanın hem çocuk ve ergenlerin ruh sağlıklarına hem de hala gelişme sürecinde olan ayaktan ve yataklı tedavi birimlerine olumlu katkı sağlayacağına inanmaktayız.

Anahtar Kelimeler: Yataklı tedavi, ilaç tedavisi, çocuk, ergen, çoklu ilaç tedavisi