Diğer

BIPOLAR AFFEKTİF BOZUKLUĞUN NÖROBİYOLOJİSİ

  • Devrim Akdemir

Turk J Child Adolesc Ment Health 2002;9(2):110-117

Amaç:

Bipolar bozukluk, farklı belirtileri ve değişken klinik seyri ile heterojen bir hastalıktır. Bu yazının amacı yapılan araştırmalar sonucunda bipolar bozukluğun nörobiyolojisine ilişkin verileri gözden geçirmektir.

Yöntem:

Bu yazıda bipolar bozukluğun nörobiyolojisi ile ilgili makale ve kitaplar gözden geçirilmiş ve elde edilen veriler özetlenmiştir.

Sonuç:

Hastalığın heterojen doğası, değişik patofzyolojik özelliklerin hastalığın gelişiminde rol oynadığını düşündürmektedir. Bu patofizyolojik mekanizmaları aydınlatmak amacıyla moleküler genetik, biyokimyasal, histopatolojik ve morfolojik araştırma yöntemlerine başvurulmuştur. Hastalığın doğasına uygun olarak farklı ve kimi zaman da birbiri ile çelişen bulgular elde edilmiştir.

Tartışma:

Bipolar bozukluğun etyolojisini ve patofizyolo- jisini ortaya koymak üzere yapılan çalışmalarda hastalığın klinik heterojenitesi nedeniyle birbiriyle uyumlu ve tutarlı sonuçların elde edilmesi güçleşmektedir. Gelecekte bipolar bozukluğun alt gruplarında ve çok yönlü olarak yapılacak çalışmalar hastalığı daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, nörobiyoloji