Diğer

Cinsel İstismara Uğrayan Çocuk ve Ergenlerin Sosyodemografik ve Klinik Özelliklerinin Değerlendirilmesi, Psikopatoloji ve İlişkili Risk Etkenleri

  • Masum ÖZTÜRK
  • Bengisu UZEL TANRIVERDİ
  • Şermin YALIN SAPMAZ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(2):155-163

Amaç:

Bu çalışmanın amacı Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğinde izlenen cinsel istismar mağduru çocuk ve ergenlerin sosyodemografi k özelliklerini, ruhsal bozukluk tanılarını ve ruhsal bozukluk ile ilişkili etkenleri incelemektir.

Yöntem:

Bu çalışmada Ocak 2013-Mart 2016 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğinde izlenmekte olan cinsel istismara uğramış 3-18 yaş arası 140 olgunun verileri geriye dönük dosya taraması ile değerlendirilmiştir.

Sonuçlar:

Araştırmaya istismar mağduru 140 çocuk ve ergen alınmıştır. Olguların 123’ü (%87.9) kız, 17’si (%12.1) erkektir. En sık görülen cinsel istismar türü cinsel amaçlı bedene dokunmadır (%52.2). Olguların %78.6’sı tanıdık biri tarafından istismara uğradığını bildirmiştir. Olguların %46.4’ünde penetrasyon bildirilmiştir. %15 olguda istismarcı sayısı birden fazla olup tüm olguların %47.1’i istismara ek olarak fi ziksel şiddet gördüklerini belirtmiştir. Olguların istismar sonrası aldıkları tanılar değerlendirildiğinde %60’ının en az bir psikiyatrik tanı aldığı görülmüştür. Psikiyatrik tanı alan olguların %77.4’ünde travma ve tetikleyici etkenle ilişkili bozukluklar, %45.2’sinde depresif bozukluklar, %11.9’unda anksiyete bozuklukları, %2.4’ünde madde ile ilişkili bozukluklar, %1’inde takıntı zorlantı bozukluğu ve ilişkili bozukluklar, dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik bozuklukları, yıkıcı bozukluklar dürtü denetimi ve davranım bozukluğu tanısı almıştır. 13-18 yaş arasında olma ve fi - ziksel şiddet görme, ruhsal bozukluk tanısı alan çocuk ve ergenlerde anlamlı farklı saptanmıştır.

Tartışma:

Çocukluk çağı cinsel istismarı sıklıkla ruhsal sorunlara neden olan bir travmadır. Bununla ilişkili etkenlerin belirlenmesi çocuk cinsel istismar olgularının izleme ve tedavisinde yön gösterici olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Çocuk ve ergen, çocukluk çağı cinsel istismarı, ruhsal bozukluklar