Diğer

Depresif Kız Ergenlerde İntihar Davranışının Klinik Özellikleri

  • Çiğdem YEKTAŞ
  • Tezan BİLDİK
  • N. Burcu ÖZBARAN
  • Sezen KÖSE
  • Serpil ERERMİŞ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2014;21(1):33-44

Amaç:

Ergenlerde son yıllarda intihar oranları dramatik biçimde artmaktadır. Başta depresyon olmak üzere duygudurum bozuklukları intihar için en önemli risk faktörleridir. Bu çalışmanın amacı depresif kız ergenlerde intihar davranışının doğası ve klinik özelliklerini değerlendirmektir.

Yöntem:

Örneklem 15-17 yaş arasındaki depresif kızlardan oluşmaktadır. Hastaların 40’ı intihar düşüncesi, 39’u intihar girişimi olarak sınıfl andırılmıştır. Sosyoekonomik Düzey Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, İntihar Değerlendirme Formu uygulanmıştır.

Sonuçlar:

Girişimlerin %95’i impulsif doğadadır. Girişimler için en sık kullanılan yöntem ilaç içme yöntemidir. İntihar davranışının altında yatan dinamikler; emosyonel stresin ifadesi, ümitsizlik ya da çaresizlik durumları karşısında yaşanan kontrol kaybı ve aileyle ilişkili algılanan sorunlardır. Girişimlere yönelik belirtilen motivasyonlar ise sorunlardan kaçma, yakın çevrede davranış değişikliği yaratma ve diğerlerini üzme ya da cezalandırma isteği olmuştur.

Tartışma:

Bu çalışma, ergenlerin intihar davranışına ilişkin algılarını doğrudan değerlendiren verilerin kullanılması nedeniyle önem taşımaktadır. Araştırma sonuçları, özellikle depresif ergen kızlarda intihar davranışına yönelik tedavilerin olumlu başa çıkma becerileri ve duygu düzenleme becerileri hedefl emesi gerektiğini önermektedir. Ayrıca, aile bağlılığının ve aileiçi etkili iletişim becerilerinin güçlendirilmesi intihar riski üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabilir.

Anahtar Kelimeler: Ergen, depresyon, intihar davranışı.