Diğer

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARDA ANNE SÜTÜ ALMA SÜRELERİ

  • Özgür Yorbık
  • Pınar Kırmızıgül
  • Selcen Demirkan
  • Teoman Söhmen

Turk J Child Adolesc Ment Health 2003;10(3):115-120

Amaç:

Daha önceki çalışmalarda emzirmenin mental gelişimde önemli rolü olduğu ileri sürülmüştür. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda (DEHB) anne sütü alma süresi çok az çalışmada araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı DEHB olan çocuklar ile normaller arasında emzirme sürelerini karşılaştırmak ve bu çocuklarda emzirme süresi ile zeka bölümü, görsel motor algı becerileri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.

Yöntem:

DEHB olan 91 çocukta anne sütü alma süreleri, yaş, cinsiyet, ırk ve sosyoekonomik olarak benzer olan ve herhangi bir mental bozukluğu olmayan kontrollerle karşılaştırıldı. Emzirme süresiyle DEHB’da, Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi (BGMAT), Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WISC-R) ve Yıkıcı Davranış Bozukluklarının DSM-IV’e Dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği (YDB-TDÖ) puanları arasındaki korelasyon araştırıldı.

Bulgular:

DEHB olan çocuklarda emzirme süresi normallere göre önemli derecede kısadır. Emzirme süresi ile sözel IQ, performans IQ, ve tüm IQ puanları, WISC-R’m aritmetik ve resim tamamlama alt testleri arasında pozitif korelasyon vardır. DEHB grubunda emzirme süresi ile WISC-R’ m diğer alt testleri ve BGMAT skorları arasında önemli bir korelasyon yoktur. Tüm grupta (DEHB olanlar ve normaller), emzirme süresi ile YDB-TDÖ dikkat eksikliği ve hiperaktivite puanları arasında negatif korelasyon gözlendi.

Sonuç:

Bu çalışma emzirmenin DEHB’ da koruyucu rol oynayabileceğini ve zihinsel gelişimde yararlı olabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, emzirme, anne sütü