Diğer

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun Değerlendirilmesinde Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeklerinin Kullanımı

  • Cihat ÇELİK

Turk J Child Adolesc Ment Health 2014;21(1):65-78

Amaç:

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocukluk döneminde yaygın görülen norögelişimsel bir bozukluk olup; çocuğun akademik ve sosyal yaşamını etkileyen önemli bir sorundur. DEHB dikkat, dürtüsellik, öğrenme ve odaklanma gibi birçok bilişsel alanla ilişkili olduğu için, Zeka testleri de bu alanda çocukların değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılan araçlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, DEHB’nin değerlendirilmesinde kullanılan Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçekleri ile (WÇZÖ) ilişkili çalışmaları derlemektir. Bu derlemede testlerden elde edilen profi l analizleri, Zeka bölümü puanları ve dönüştürülmüş Zeka puanları ele alınmıştır.

Yöntem:

Çalışma kapsamında çeşitli veri tabanlarından “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)”, “Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçekleri (WÇZÖ)” anahtar kelimeleri kullanılarak ulaşılabilen çalışmalar gözden geçirilmiştir.

Sonuçlar:

DEHB’nin değerlendirilmesinde WÇZÖ yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Zeka ölçekleri DEHB için tanı koyucu bir ölçek olmadığı fakat çocukların güçlü ve zayıf yönlerini belirlemede faydalı bilgiler verdiği görülmektedir.

Tartışma:

WÇZÖ’den elde edilen profi l analizleri ve diğer dönüştürülmüş puanlarda DEHB’ye özgü bazı örüntülerin olduğu bildirilmişse de bu konuda farklı görüşlerin de olduğu göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Son sürüm olan WÇZÖ-IV ile ilgili yeni çalışmalarla bu konunun kapsamlı değerlendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçekleri, DEHB, profi l analizleri.