Diğer

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun Doğum Sırası ile İlişkisi

  • Esra YÜRÜMEZ
  • Çağatay UĞUR

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(3):229-237

Amaç:

Normal yolla doğmuş dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda DEHB sıklığı ile doğum sırası arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem:

DEHB tanısı alan 66 çocuk ve 77 sağlıklı çocukların her biriyle yüz yüze yarı yapılandırılmış Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu sürümü ile değerlendirilmiş, ebeveynler tarafından sosyodemografi k veri formu ve Çocuk ve Ergen Davranış Bozuklukları için DSM-IV’e Dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği doldurulmuştur.

Sonuçlar:

DEHB’li 43 çocuğun (%65,2) ilk çocuk, 20’sinin (%30,3) ikinci çocuk, 2’sinin (%3) üçüncü çocuk ve birinin (%1,5) beşinci çocuk olarak doğduğu görülmüştür. Kontrol grubunda 48 çocuk (%62,3) ilk, 24 çocuk (%31,2) ikinci ve 5 çocuk (%6,5) üçüncü çocuk olarak doğmuştur. Doğum sırası bakımından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Cinsiyete göre doğum sırası bakımından karşılaştırıldıklarında da anlamlı bir fark saptanmamıştır. Doğum sırası ile Çocuk ve Ergen Davranış Bozuklukları için DSM-IV’e Dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği alt puanları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Kardeş sayısıyla DEHB’li grupta hiperaktivite-dürtüsellik alt ölçek puanında arasında ilişki bulunmuştur.

Tartışma:

‘DEHB’li grupta, kardeş sayısı ile hiperaktivite-dürtüsellik alt ölçek puanları arasında anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur.’

Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, doğum sırası, risk etkenleri