Diğer

DÜŞÜK SOSYOEKONOMİK DÜZEY İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARINDA ÇİNKO DESTEĞİNİN KAYGI DÜZEYLERİNE ETKİSİ

  • Yasemin ÜÇKARDEŞ
  • S. Ebru ÇENGEL KÜLTÜR
  • Elif N. ÖZMERT
  • Fatih ÜNAL
  • Kadriye YURDAKÖK

Turk J Child Adolesc Ment Health 2009;16(3):137-143

Amaç:

Günümüzde, psikiyatrik bozukluklarda alternatif tedavi yaklaşımlarından biri olarak mikronutri- ent desteği verilmesinin sonuçları araştırılan bir konudur. Bu mikronutrientlerden biri olan çinko, özellikle merkezi sinir sistemindeki etkileri nedeniyle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda önem kazanmıştır. Hayvan çalışmalarında kaygı belirtileri ile de ilişkili olabileceği belirtilen çinkonun, ilköğretim çocuklarında destek tedavi olarak uygulanması ve kaygı belirti düzeyine etkilerine ilişkin çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada çinko desteğinin risk grubu olarak kabul edilen düşük sosyoekonomik düzey ilköğretim çocuklarında kaygı belirti düzeyine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem:

Randomize plasebo konrollü bu çalışmaya 226 ilköğretim üçüncü sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışma grubuna günlük 15 mg elementel çinko içeren şurup, kontrol grubuna ise plasebo şurup 10 hafta süre ile verilmiştir. Çocuklarda Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri (ÇDSKE; State- Trait Anxiety Inventory for Children, STAIC) kullanılırak kaygı belirtileri değerlendirilmiştir.

Sonuçlar:

Çalışma sonunda Sürekli Kaygı Envanteri (SKE) puanının çinko verilen grupta 37,39±5,96dan 35,23±6,96’a ve plasebo grubunda 36,07±6,05dan 33,55±7,46’a düşmüştür. SKE puanındaki bu azalma, her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.

Tartışma:

Çinko desteğinin kaygı belirtileri üzerine etkisi ile plasebo etkisi arasında bir fark olmadığı görülmüştür. Kaygı bozukluğu olan çocuklarda yapılan çalışmalar farklı sonuçlar verebilir.

Anahtar Kelimeler: çinko, destek tedavi, kaygı