Diğer

Duygu Sosyalleştirme Bağlamında Bir Derleme

  • Esra GÜVEN
  • Gülsen ERDEN

Turk J Child Adolesc Ment Health 2013;20(2):119-130

Amaç:

Bu çalışmada çocukları korku, kaygı, endişe, üzüntü gibi olumsuz duygular yaşadıkları anlarda, anne babaların çocuklarının duygularına verdikleri tepkiler ve kurdukları iletişim olarak tanımlanan duygu sosyalleştirme süreci ve söz konusu sürecin çocuğun duygusal davranışsal gelişimine etkileri ile ilgili yayın ve araştırmaların gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:

Makalenin amacı ile bağlantılı olarak gözden geçirilmek üzere çeşitli veri tabanlarında; “duygu sosyalleştirme”, “duygu düzenleme” ve “duygu koçluğu” anahtar kelimeleri kullanılarak ulaşılabilen çalışmalar gözden geçirilmiştir.

Sonuçlar:

Gözden geçirilen yayınlar anne babaların çocuğun duygularına verdikleri anlam, uygun ya da uygunsuz tepkiler, duyarlılık ya da ihmallerin çocuğun ileriki yaşamında duygu düzenleme becerileri ve duygu yetkinliği için belirleyici özellikler olacağına işaret etmektedir. Olumlu duygu sosyalleştirme yaklaşımlarının çocuğun duygusal ve davranışsal gelişimine yararlarına vurgu yapılırken, olumsuz duygu sosyalleştirme yaklaşımlarının söz konusu gelişime zarar ve kötü etkilerinden söz edilmektedir.

Tartışma:

Anne babalara çocuklarının duygularının farkında olmanın önemi ve verilen tepkilerin, başka bir deyişle duygu sosyalleştirmenin günlük hayattan örneklerle ilişkilendirilerek anlatıldığı eğitim programları bilinçli anne babalığın yaygınlaşmasına katkıda bulunarak çocuğun davranış sorunlarını önleme ve müdahalede destekleyici ve koruyucu işlev taşıyacaktır.

Anahtar Kelimeler: Duygu sosyalleştirme, duygu düzenleme, duygu koçluğu