Diğer

Ebeveyn Yetiştirme Tarzları Ölçeği - Çocuk Formu’nun Türkiye Örneklemine Uyarlama Çalışması

  • Sena CÜRE
  • Ilgın GÖKLER DANIŞMAN

Turk J Child Adolesc Ment Health 2015;22(2):81-96

Amaç:

Ebeveyn yetiştirme tarzları ve çocukların bu davranış tarzlarını algılama biçimleri, çocukların psikososyal gelişimindeki temel unsurlardandır. Bu araştırmanın amacı, özgün formu Perris ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş olan; çocuk ve ergenlerde kullanılmak üzere Markus ve arkadaşları tarafından uyarlaması yapılan ve ilgili araştırmalarda sıklıkla kullanılan Ebeveyn Yetiştirme Tarzları Ölçeği-Çocuk Formu'nun Türkiye'de kullanımını sınamaktır.

Yöntem:

Araştırmaya yaşları 11 ile 18 arasında değişen toplam 505 çocuk ve ergen katılmıştır. Ölçeğin Türkçe formunun faktör yapısı, ölçüt geçerliği, iç tutarlılık değeri, test-tekrar test güvenirliği, iki yarım güvenirliği, ve madde-toplam güvenirliği, çeşitli istatistiksel analizler kullanılarak sınanmıştır.

Sonuçlar:

Yapılan analizler, Ebeveyn Yetiştirme Tarzları Ölçeği-Çocuk Formu'nun, çocuk ve ergenlerin ebeveyn tutumlarını algılarını ölçmede geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir.

Tartışma:

Bu araştırma Ebeveyn Yetiştirme Tarzları Ölçeği-Çocuk Formu'nun çocuk ve ergenlerin algılanan ebeveyn tutumlarını ölçmede uygun bir araç olduğunu göstermektedir. Ölçek 11-18 gibi geniş bir yaş aralığını kapsadığı ve kendini değerlendirmeye dayalı bir ölçek olduğundan, araştırmacılara kullanım kolaylığı sağlayacağı öngörülmektedir. Bu ölçeğin kullanımıyla birlikte, çocuk ve ergen gelişimi ve semptomatolojisi ile algılanan ebeveyn tutumları yönünden eksik kalmış pek çok alan aydınlatılabilecektir.

Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tarzları, ergenlik, ölçek, EYTÖ-Ç, geçerlik-güvenirlik.