Özgün Araştırma

Ebeveynin Sınav Kaygısı Öğrencinin Sınav Kaygısını Nasıl Etkiler: Türkiye’deki Ortaokullarda Kesitsel Bir Çalışma

10.4274/tjcamh.galenos.2022.73644

  • Ahmet Büber
  • Ömer Başay

Gönderim Tarihi: 05.04.2022 Kabul Tarihi: 18.09.2022 Turk J Child Adolesc Ment Health 2023;30(1):80-88

Amaç:

Bu çalışmada, Türkiye’nin orta büyüklükteki bir ili olan Denizli'nin merkez iki ilçesinde ortaokul öğrencilerinin sınav kaygısını ve ebeveynlerinin sınav kaygısının, çocukların sınav kaygısı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:

Araştırmanın örneklemi il merkezindeki ortaokullardan rastgele seçilmiştir. Öğrenciler, Çocuk ve Ergenler İçin Sınav Kaygısı Ölçeği’ne (ÇESKÖ) yanıt vermiştir. Ebeveynler, sosyo-demografik veri formuna ve Ebeveyn Sınav Kaygısı Ölçeği’ne (ESKÖ) yanıt vermiştir. Araştırma formları 20.09.2021 ve 01.10.2021 tarihleri arasında online olarak doldurulmuştur. Çalışmaya 658 öğrenci ve ebeveyn dahil edilmiştir.

Bulgular:

Kızların erkeklerden daha yüksek ÇESKÖ puanları olduğu bulunmuştur. Lojistik regresyon analizine göre, ESKÖ puanlarındaki artışın ÇESKÖ toplam puanını artırıcı etkisi olmuş; öğrencinin akademik başarısındaki artışın ÇESKÖ toplam puanını önemli ölçüde düşürücü etkisi olmuştur. Ayrıca baba eğitim düzeyindeki artışın ESKÖ toplam puanını düşürücü, ÇESKÖ-sosyal alt boyut puanındaki artışın ise ESKÖ toplam puanını anlamlı derecede artırıcı yönde etkilediği bulunmuştur.

Sonuç:

Sınav kaygısının ortaya çıkması açısından riskli grupların erken fark edilmesi bu bireylerin korunmasında faydalı olabilir. Ayrıca ebeveyn sınav kaygısı yüksek olan ebeveynlere yapılacak müdahaleler de çocuklarda sınav kaygısının ortaya çıkmasını engelleyebilir.

Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, ortaokul, ebeveyn sınav kaygısı

Tam Metin (İngilizce)