Diğer

Ergenlerin Problemli İnternet Kullanim Düzeylerinin Yordayicilari

  • A. Aykut CEYHAN

Turk J Child Adolesc Ment Health 2011;18(2):85-94

Amaç:

Günümüzde, internetin sağlıksız kullanımı bireylerin yaşamlarında çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Nitekim, internet bağımlılığı ergenler arasında önemli bir risk faktörü haline gelmiştir. Bu araştırma ergenlerin problemli internet kullanım düzeyleri ile cinsiyet, devam ettikleri okul türü, sınıf, başarı düzeyi, aileden ve arkadaşlardan algıladıkları sosyal destek düzeyleri ve haftalık ortalama internet kullanım süresi arasındaki ilişkileri ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Yöntem:

Araştırma, Eskişehir il merkezindeki resmi liselere devam eden 307 lise öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kişisel Bilgi Anketi yoluyla elde edilmiştir.

Sonuçlar:

Çoklu regresyon analizi sonuçları; internet kullanım süresinin, sınıf düzeyinin ve okul türünün problemli internet kullanımının önemli yordayıcıları olduğunu göstermiştir.

Tartışma:

Araştırma bulguları; ergenlerin internet kullanım süresinin yüksek olmasının, lisenin ilk yıllarına ve endüstri meslek lisesine devam etmelerinin onların problemli internet kullanımı geliştirmelerinde önemli risk faktörleri olduğunu göstermektedir. Etkili rehberlik hizmetlerinin ve müdahale stratejilerinin geliştirilmesinde bu faktörlerin dikkate alınması önemli katkılar sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Ergen, internet, internet bağımlılığı, problemli internet kullanımı.