Diğer

ERKEN ERGENLİK DÖNEMİNDE DUYGUSAL GEREKSİNİMLER, AİLEYLE ÇATIŞMA ALANLARI VE BENLİK KAVRAMI: BETİMSEL BİR İNCELEME

  • Melike Sayıl
  • Zehra Uçanok
  • Ayşen Güre

Turk J Child Adolesc Ment Health 2002;9(3):155-166

Amaç:

Bu araştırma erken ergenlik dönemindeki kentli ergenlerin duygusal gereksinimlerini, endişelerini, anne babalarıyla çatışma alanlarını ve benlik kavramlarını betimsel olarak incelemeyi amaçlamaktadır.

Yöntem:

Erken ergenlik dönemindeki ergenlerde bilgilendirmenin, onların bilgi düzeyine ve benlik değerlerine olan etkisini araştıran daha geniş çaplı bir araştırmada 12-14 yaşları arasındaki toplam 170 öğrenciye (90 kız, 80 erkek) açık uçlu olarak, duygusal gereksinimleri, en çok endişe duydukları konular ve anne babalarıyla hangi konularda anlaşamadıkları sorulmuş ve ayrıca kendilerini birkaç cümle içinde tanımlamaları istenmiştir.

Sonuç:

Bulgular, erken ergenlik dönemindeki öğrencilerin en çok fiziksel büyüme ve okul başarısıyla ilgili endişeleri dile getirdiklerini; en önemli gördükleri duygusal gereksinimlerinin de anlayış, ilgi ve hoşgörü olduğunu göstermiştir. Ergenler, anne babalarıyla en çok ders çalışma ve okul başarısı, anne babaya karşı davranışlar, kıyafet ve saç biçimi ve karşı cinsle arkadaşlık konularında anlaşamadıklarını belirtmişlerdir.

Tartışma:

Benlik kavramında, endişelerde, gereksinimlerde ve çatışma alanlarında gözlenen yaşa ve cinsiyete bağlı değişmeler, gelişimsel bulgular ve kültür çerçevesinde tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Erken ergenlik, duygusal iyilik, sosyal-bilişsel gelişim, ergen