Özgün Araştırma

Farklı Zorbalık Statülerinde Yer Alan Ortaokul Öğrencilerinin Benlik Saygısı Düzeylerinin İncelenmesi

  • Füsun GÖKKAYA

Gönderim Tarihi: 08.04.2018 Kabul Tarihi: 22.09.2018 Turk J Child Adolesc Ment Health 2018;25(2):111-124

Amaç:

Farklı zorbalık statülerinde yer alan öğrenciler zorbalar, zorbalığa maruz kalanlar (kurban), zorba-kurbanlar (hem zorbalığa maruz kalan hem de zorbalık yapanlar) ve izleyenler (akran zorbalığı olaylarına karışmayanlar) olarak ayrılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı farklı zorbalık statülerinde bulunan ortaokul öğrencilerinin benlik saygısı düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Buna ek olarak, zorbalık yapma ve benlik saygısının cinsiyet ve sınıf düzeyine göre nasıl farklılaştığı araştırılmıştır.

Yöntem:

Çalışmanın örneklemi, İzmir’de altı devlet okulunun 5-8. sınıfl arında okuyan 1740 öğrenciden oluşmuştur. Veri toplamak için sosyodemografi k bilgi formu, Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği Çocuk Formu ve Coopersmith Özsaygı Envanteri Kısa Formu kullanılmıştır.

Sonuç:

Çalışmanın örneklemini oluşturan okullarda zorba-kurban grubunda yer alan öğrencilerin diğer öğrencilere göre daha düşük benlik saygısına, izleyici grubunda yer alan öğrencilerin ise daha yüksek benlik saygısına sahip oldukları bulunmuştur.

Tartışma:

Bu çalışmanın sonuçlarının zorbalığı önleyici çalışmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Akran zorbalığına müdahaleye yönelik hazırlanacak programlarda benlik saygısını güçlendirmeye yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir. Aynı zamanda bu çalışmanın özellikle 7. ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik olmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, benlik saygısı, zorbalık statüleri, ortaokul öğrencileri.