Diğer

Güneydoğu Anadolu'da Bir il Merkezinde Bildirim Yapilmiş İstismar ve İhmal Olgularinin Özellikleri

  • H. Tuna ÇAK
  • Semih ERDEN

Turk J Child Adolesc Ment Health 2013;20(1):5-12

Amaç:

Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu'da bir il merkezinde istismar / ihmal nedeniyle yasal işlem yapılmış olan çocuk ve ergenlerin sosyodemografik özelliklerinin, istismar / ihmal çeşitlerinin ve yasal işlem süreçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:

Araştırmaya, Ocak 2009-Mart 2010 tarihleri arasında İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubeye istismar / ihmal nedeniyle bildirilen ve yasal işlem yapılan 0-18 yaşları arasındaki 103 çocuk ve ergen dâhil edilmiş, kayıtlar geriye dönük incelenmiştir.

Sonuçlar:

Olguların yarısından fazlasının ortalama yaşları 14,8 olan küçük yaşta evlenen kızlardan oluştuğu, bu grupta yalnızca 1 kızın okula devam ettiği, %90'dan Jazla hekim bildirimi olduğu ve hukuki işlem sonrasında kızların ailelerinin yanına verildiği anlaşılmıştır. Küçük yaşta evlilik dışında kalan olguların ortamla yaşı 13,7 olarak belirlenmiş, %67'sinin kızlardan oluştuğu, %78 fiziksel, %18 cinsel ve %36 duygusal istismar ile %16 oranında ihmal görüldüğü saptanmıştır, bu olgularda yasal işlem sonucunda %31 oranında koruma altına alma, %65 oranında ise aile yanına verme kararı alındığı, %4 oranında ise sonucun kayıt altına alınmamış olduğu belirlenmiştir.

Tartışma:

Çalışmanın yapıldığı bölgede istismar / ihmal dağılımında küçük yaşta evliliklerin ön plana çıktığı görülmüştür. Küçük yaşta evlilikleri de kapsayan istismar / ihmali önleme konusunda çocuklara hizmet götüren eğitim, sağlık gibi her türlü kurum ve kuruluşla beraber toplumun duyarlılığının arttırılmasına yönelik çalışmalara öncelik verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: çocuk, istismar, ihmal, sosyodemografik özellikler