Diğer

İlköğretim 4.−7. Sınıf Öğrencilerinin Depresyon Düzeyleri ile Sosyal Destek Algıları Arasındaki İlişki

  • Şükran ERTEKİN PINAR
  • Havva TEL

Turk J Child Adolesc Ment Health 2012;19(2):69-80

Amaç:

Bu çalışmanın amacı ilköğretim 4.–7. sınıf öğrencilerinin depresyon düzeyleri ve sosyal destek algıları arasındaki ilişkiyi belirlemektir.

Yöntem:

Tanımlayıcı nitelikteki çalışma 20 Mayıs−6 Haziran 2008 tarihleri arasında Sivas ilinde 10 ilköğretim okulunda öğrenim gören 792 öğrenci ile yapılmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, Reynolds Adolesan Depresyon Ölçeği ve Sosyal Destek Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde t testi, Mann Whitney U testi, Anova ve Pearson korelasyon analizi kullanılmış ve anlamlılık düzeyi olarak p<0.05 alınmıştır.

Sonuçlar:

Çalışmada öğrencilerin yaş ortalamasının 11.75±1.20 olduğu, yaşları 9−11 arasında olan öğrencilerin %7.8’inde, 12−14 arasında olan öğrencilerin %6.2’sinde depresyon belirtisi olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yaşa, anne babalarının eğitim düzeyine, annelerinin mesleklerine, okul başarı durumuna ve okul dışında arkadaşı olma durumuna göre depresyon puanları arasında; yaşa, okul başarı durumuna ve okul dışında arkadaşı olma durumuna göre sosyal destek puanları arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sosyal destek puanı ile depresyon puanları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu (p<0.05), sosyal destek arttıkça depresyonun azaldığı belirlenmiştir.

Tartışma:

Bu çalışmada ilköğretim öğrencilerinde sosyal destek ile depresyon arasında yakından ilişki olduğu, sosyal destek azaldıkça depresyon belirtilerinin arttığı saptanmıştır. Bu nedenle ilköğretim okullarında çocuk ruh sağlığını koruma ve sürdürmeye yönelik hizmetlere önem verilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Öğrenci, depresyon, algılanan sosyal destek.