Diğer

İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA DUYGU AYARLAMA: BİR ÖLÇEK UYARLAMA ÇALIŞMASI VE DUYGU AYARLAMAYLA İLİŞKİLİ ETMENLERİN BELİRLENMESİ

  • Emine Gül KAPÇI
  • Runa İdil USLU
  • Ege AKGÜN
  • Dilek ACER

Turk J Child Adolesc Ment Health 2009;16(1):13-20

Amaç:

Shields ve Cicchetti (1997) tarafından geliştirilen Duygu Ayarlama Ölçeği’nin (DAÖ) 6-13 yaş grubundaki çocukların duygu ayarlama yetkinliğini değerlendirmek üzere Türkçe’ye uyarlamasını gerçekleştirmek ve duygu ayarlamanın bir dizi sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisini incelemektir.

Yöntem:

Araştırmaya toplam 284 (klinik olmayan n= 263; klinik n= 22) çocuk katılmıştır.

Sonuçlar:

Açımlayıcı faktör analizi iki faktörlü bir yapıya işaret etmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi önerilen iki faktörlü yapının Türk çocuklarına uygunluğunu desteklemektedir. Ayrıca gerçekleştirilen analizler ölçeğin ölçüt ve ayırt edici geçerliğe sahip olduğunu göstermiştir. Anne ve baba değerlendirmeleri arasındaki korelasyon (r=.81), test-tekrar test kararlılığı (r=.90) ve iç tutarlık (a= .84) analizleri ölçeğin genel olarak yüksek bir güvenirlikle değerlendirme yaptığını göstermiştir. İstatistiksel analiz sonuçları, erkek cinsiyetinin, annenin eğitim düzeyinin düşük olmasının ve annenin çalışmamasının duygu ayarlama yetkinliği açısından dezavantaj olduğuna işaret etmektedir.

Tartışma:

Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde DAÖ’nin 6-13 yaş grubundaki çocukların duygu ayarlama yetkinliğini değerlendirmeyi hedefleyen araştırma ve uygulamalarda kullanılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: çocuk, duygu ayarlama, ölçek, geçerlik, güvenirlik.