Özgün Araştırma

İstanbul İli Örnekleminde Cinsel İstismar Mağduru Çocuk ve Ergenlerin Sosyodemografik ve Klinik Özellikler Açısından İncelenmesi

  • Gizem ÖZDEMİR
  • Gizem CESUR
  • Gülsün ÜNAL YARAR
  • Mehmet Akif SEZEROL
  • Gökhan MALKOÇ

Gönderim Tarihi: 26.12.2016 Kabul Tarihi: 09.09.2018 Turk J Child Adolesc Ment Health 2018;25(2):141-158

Amaç:

Çalışmanın amacı, İstanbul ilinde istismar şüphesiyle bildirilen, istismara uğradığı mahkemelerce değerlendirilip kesinleşen ve hakkında 5395 sayılı çocuk koruma kanunu kapsamında sağlık tedbiri kararı alınan çocukların sosyo-demografi k değişkenlerinin incelenmesi ve istismara dair özelliklerin belirlenmesidir.

Yöntem:

Bu amaç doğrultusunda 2010-2015 yılları arasında hakkında sağlık tedbiri kararı alınan 0-17 yaş arası 424 cinsel istismar mağduru çocuk ve ergenin kayıt altında olan demografi k ve tıbbi bilgilerini içeren dosyaları geriye dönük (retrospektif) olarak incelenmiştir.

Sonuç:

Vakaların 340 (%80.2)’ı kız 84 (%19.8)’ü erkektir. Yaş ortalaması 12.91 (s = 3.96) olarak belirlenmiştir. Her iki cinsiyet için de sık karşılaşılan istismar türü seksüel penetrasyon olarak tespit edilmiştir. İstismarcının tanıdık olup olmadığı vakaların cinsiyetleri ve yaşları açısından farklılaşmaktadır. Her yaş grubu için en sık travma sonrası stres bozukluğu tanısına rastlanmaktadır. En sık karşılaşılan ikinci tanının ise yaş gruplarına göre farklılaştığı görülmektedir.

Tartışma:

Çocuk cinsel istismarı Türkiye’de üzerinde önemle durulması gereken ciddi bir problemdir. Bu çalışma beş yıllık zaman diliminde sadece kayıtlara geçen vakaların sunumunu içermektedir. Birçok fi ziksel ve ruhsal bozukluk için zemin oluşturan çocuk cinsel istismarına toplumsal ve politik bir problem olarak yaklaşılmasının yetişen nesiller için büyük önem arz ettiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk cinsel istismarı, demografi k özellikler