Özgün Araştırma

Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin Ergenlik Dönemine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi

  • Diğdem Müge SİYEZ
  • Yağmur SOYLU

Gönderim Tarihi: 05.05.2017 Kabul Tarihi: 24.10.2017 Turk J Child Adolesc Ment Health 2018;25(1):29-43

Amaç:

Bu araştırmanın amacı; liselerde görev yapan öğretmenlerin ergenlik dönemine ilişkin görüşlerini incelemektir.

Yöntem:

Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler standartlaştırılmış açık uçlu görüşme tekniği ile liselerde görev yapan 135 öğretmenden elde edilmiştir. Öğretmenlerden elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir.

Sonuçlar:

Öğretmenler ergenlik dönemi özellikleri ile ilgili olarak sırasıyla; duygusal gelişim (f=100), fırtınalı stresli (f=66), sosyal gelişim (f=33), bilişsel gelişim (f=30), kişilik gelişimi (f=30), cinsel gelişim (f=11) ve fi ziksel gelişimden (f=6) bahsetmişlerdir. Ergenlikle ilgili okulda çoğunlukla grup temelli çalışmalar yapıldığını belirtmişlerdir (f=152). Araştırmada yer alan öğretmenlerinin birçoğunun ergenlik ile ilgili bazı konuları sınıf içinde ele aldığı görülmüştür (f=90). Ergenlik dönemi temel özellikleri (f=39) ve gençlerle iletişim (f=12) öğretmenlerin en çok ihtiyaç duydukları bilgiler arasında yer almaktadır. Öğretmenler, ergenlik dönemi ile ilgili bilgi kaynakları arasında en çok geçmiş yaşantılara değinmiştir (f=110). Ergenlik dönemi ile ilgili sorun alanları olarak “sosyal çevre” (f=93), “psikolojik” (f=63), “akademik” (f=56) ve “kariyer kaynaklı” (f=13) temalar ortaya çıkmıştır. Sorunların kaynakları ile ilgili olarak da özellikle “aile temelli” kaynaklar vurgulanmıştır (f=118). Son olarak, ergenlerin sırasıyla kişisel (f=100), sosyal (f=77), akademik (f=20) ve mesleki (f=12) konularda bilgilendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Tartışma:

Öğretmenlerin ergenliğe ilişkin ilk bakışta farkedilebilen özellikleri farkettikleri ama bu döneme özgü diğer yeterlilikler açısından tanımlamalarının eksik olduğu söylenebilir. Öğretmen görüşlerinde ergenliğe ilişkin olumsuz kalıp yargıların yaygın olduğu görülmekte ve bunların çoğu zaman ergenin iyilik halini olumsuz etkilediği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: lise öğrencileri, ergenlik, öğretmen görüşleri, nitel araştırma.