Diğer

Madde Bağımlılığı: Aile ile İlgili Olası Risk Faktörleri, Algılanan Ebeveyn Kabul-Reddi ve Çocuk Yetiştirme Stilleri

  • Serkan BİRCAN
  • Gülsen ERDEN

Turk J Child Adolesc Ment Health 2011;18(3):211-222

Amaç:

Madde bağımlılığı günümüzün önemli toplumsal sorunlarından biridir. Madde bağımlılığını engelleme ve önlemedeözellikle aile ile ilgili risk faktörlerinin daha önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı ergenlerde madde bağımlılığında aile ile ilgili risk faktörlerini içeren çalışmaları derlemektir. Aile ile ilgili risk faktörleri kapsamında ağırlıklı olarak çocuğun yetiştiği ortamı hakkında bilgi veren Ebeveyn Kabul Reddi ve Çocuk Yetiştirme Stilleri üzerinde durulmuştur.

Yöntem:

Çalışma kapsamında çeşitli veri tabanlarında “madde bağımlılığı”, “ebeveyn kabul-reddi” ve çocuk yetiştirme stilleri” anahtar sözcükleri kullanılarak ulaşılabilen çalışmalar gözden geçirilmiştir.

Bulgular:

İncelemeler sonucunda madde bağımlılarının madde bağımlısı olmayan gruba göre, daha reddedici ve olumsuz bir aile ortamında yetiştiği; çocuk yetiştirmede babaların anneler kadar önemli olduğu, özellikle madde bağımlılığı gibi problem davranışların oluşmasında, baba ile çocuk arasındaki etkileşim ve sıcaklığın daha önemli bir faktör olduğu görülmüştür.

Tartışma:

Çocuk yetiştirme stilleri ve madde bağımlılığı konusunda tam bir uzlaşma olmadığı, klinik örneklemde yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, ebeveyn kabul reddi, çocuk yetiştirme stilleri.