Diğer

Çocuk İzlem Merkezine Başvuran Ergenlerde İntihar ile İlişkili Düşünce ve Davranışları Etkileyen Faktörler

  • Sevay Alşen GÜNEY
  • Özlem BAĞ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(3):239-250

Amaç:

Çocuk İzlem Merkezi’ne (ÇİM) başvuran cinsel istismar (Cİ) mağduru ergenlerde intihar ile ilişkili düşünce ve davranışların olgulara ait sosyodemografi k özellikler, depresif belirtiler, umutsuzluk ve özsaygı ile ilişkisinin değerlendirilmesi ve böylelikle Cİ mağduru ergenlerde intihar ile ilişkili düşünce ve davranışlarına ait yordayıcıların belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:

İzmir ÇİM’e 1 Ağustos 2016- 31 Ocak 2017 tarihleri arasında cinsel istismar nedeniyle yönlendirilen ve klinik olarak normal zeka izlenimi veren ergenlere (14-18 yaş) ait sosyodemografi k veriler kaydedilmiş, ayrıca bu ergenlerden İntihar Davranışı Değerlendirme Formu (İDDF), Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Coopersmith Özsaygı Envanteri (CÖE)’ni doldurmaları istenmiştir.

Sonuçlar:

Cinsel istismar mağduru olguların %26,6’sının herhangi bir intihar düşüncesi ve/veya davranışı olmadığı gözlenirken, geri kalan %73,4’ünün intihar ve ilişkili düşünceler ya da davranışlara sahip olduğu görülmüştür. Tek ebeveyn tarafından bakım verilme, annenin düşük eğitim düzeyi, okula devam etmeme, kırsal kesimde yaşama, ortanca çocuk olma, BUÖ ve BDÖ’den yüksek, COE’den ise düşük puan alma intihar düşünce ve/veya davranışlarının görülme sıklığını arttırmaktadır.

Tartışma:

Çalışmamızda elde edilen veriler bazı sosyodemografi k özelliklerin, Cİ mağduru ergenlerde intihar ile ilişkili düşünce ve davranışlar üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca BUÖ, BDÖ ve CÖE gibi enstrümanların da kullanılarak değerlendirmenin çok boyutlu yapılmasının, Cİ’nin intihar gibi ölümcül olabilen sonuçlarının belirlenmesinde etkin olabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Çocuk İzlem Merkezi, cinsel istismar, ergen, intihar