Diğer

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği Tarafından Özel Eğitime Yönlendirilen Çocukların Ruhsal Şikayetleri ve Klinik Özellikleri

  • Hatice ALTUN
  • Ebru FINDIKLI

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(2):117-123

Amaç:

Bu çalışmanın amacı çocuk ve ergen psikiyatrisi kliniği tarafından özel eğitime yönlendirilen çocuk ve ergenlerin demografi k özelliklerinin, ruhsal şikayetlerinin ve psikiyatrik tanılarının belirlenmesidir.

Yöntem:

Çocuk ve ergen psikiyatrisi kliniğine başvuran 0-17 yaş 136 çocuğun dosyası retrospektif olarak incelendi. Bütün olguların yaşı,cinsiyeti,başvuru şikayetleri,zeka seviyeleri,komorbid fi ziksel ve ruhsal hastalıkları,ilaç kullanımı ve psikiyatrik tanıları değerlendirildi.

Bulgular:

Olguların %65.4’ü erkek, %34.6’sı kız idi. Ortalama yaş 6.5±3.1 idi. Olguların çoğu (n=76,%55.9) 0-6 yaş aralığındaydı. Sıfır-6 yaş arasında en yaygın şikayetler konuşma geriliği, yaşıtlarına göre gerilik, algılama güçlüğü, 7-17 yaş aralığında ise okumayı öğrenememe, okul başarısızlığı, dikkat eksikliği olarak belirlendi. En yaygın psikiyatrik hastalıklar zeka gerilikleri (%79.4,n=108) ve otizm spektrum bozukluklarıydı (%13.3,n=18). Komorbid fi ziksel hastalık olguların %37.5’ünde, ruhsal hastalık ise %49.3’ünde vardı. Olguların %20.6’u psikiyatrik ilaç kullanmaktaydı.

Sonuç:

Çalışmamızda çocuk ve ergenlerde en yaygın özel eğitim gerektiren ruhsal hastalıkların zeka geriliği ve otistik spektrum bozukluğu olduğu, olguların çoğunluğunun 0-6 yaş arasındaki çocuklardan oluştuğu belirlendi. Bu çalışmanın verileri hem özel eğitim gerektiren ruhsal hastalıklarla ilgili istatistiki verilerin belirlenmesine hem de bu olgular ile ilgili planlama yapılmasına katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, ergen, özel eğitim, zeka geriliği, otizm spektrum bozukluğu