Diğer

ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞINDA YATAKLI TEDAVİNİN YERİ

  • Taner GÜVENİR
  • Fatma VAROL TAŞ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2008;15(1):37-46

Amaç:

Ayaktan ya da gündüz kliniği koşullarında tedavi edilemeyecek düzeyde ağır ruhsal sorunlar yaşayan çocuk ve ergenlerin hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilmektedir. Bu yazıda, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ancak ülkemizde henüz yeterince gelişme fırsatı bulamamış olan çocuk ve ergen ruh sağlığında yataklı tedavi seçeneğinin ve özelliklerinin yazındaki son bilgiler ışığında tartışılması amaçlanmıştır.

Yöntem:

Çocuk ve ergen ruh sağlığında yataklı tedavi hizmeti ve bu tedavi modelinin özellikleri hakkında ülkemizde yayınlanmış bir yayına rastlanamadığı için bu konuda özellikle Avrupa ülkelerinde kısıtlı da olsa yapılmış çalışmalar ve derlemelerden yararlanılmıştır.

Sonuçlar:

Yataklı servisler, çeşitli ruhsal sorunlar yaşayan çocuk ve ergenlere güvenli, ilgili ve anlayan bir ortam sunarak tedavi edici çalışmaların gerçekleşmesine olanak sağlar. Yatarak tedavi deneyimi çocuk ve ergen için sadece belirti düzeyinde düzelme değil, aynı zamanda kişilik gelişiminde ve benlik saygısında da olumlu bir etki sağlar.

Tartışma:

Türkiye'de mevcut yatak kapasitemizin gereksinimlerin çok altında olduğu ortadadır. Ülkemizde bir an önce, çocuk ve ergen ruh sağlığı alanında, koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinden başlayarak yataklı servis tedavi hizmetine kadar her aşamada ruh sağlığı politikalarının geliştirilmesi, ruh sağlığı yasası ile teminat altına alınması ve gerekli maddi kaynağın ayrılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk ve ergen ruh sağlığı, yataklı tedavi, ortam tedavisi