Diğer

Çocuk ve Ergenler İçin Baş Etme Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışmaları

  • Mehmet Ali YILDIZ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(2):125-136

Amaç:

Bu araştırmanın amacı, Çocuk ve Ergenler İçin Baş Etme Ölçeğini (ÇEİBÖ) Türkçeye uyarlamaktır.

Yöntem:

Araştırmaya liselerin 9., 10., 11. ve 12. sınıfl arında öğrenim gören toplam 699 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın veri analizlerinde, ölçeğin yapı geçerliliği için doğrulayıcı faktör analizi ve çoklu-grup doğrulayıcı faktör analizi yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca iç tutarlılık katsayıları, birleşik güvenilirlik değerleri, çıkarılmış ortalama varyans değerleri hesaplanmıştır. Ölçeğin test-tekrar test güvenilirliği incelenmiştir.

Sonuçlar:

Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda Çocuk ve Ergenler İçin Baş Etme Ölçeğinin özgün formundaki gibi dört boyutlu bir yapıda olduğu görülmüştür. Ayrıca doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarına göre, ölçeğin kabul edilebilir düzeylerde bir uyuma sahip olduğu belirlenmiştir. ÇEİBÖ’nün cinsiyet açısından çapraz geçerliliği/ölçme değişmezliği sağlanmıştır. ÇEİBÖ’nün test-tekrar test güvenilirliği için elde edilen korelasyon değerleri .32 ile .67 arasındadır. ÇEİBÖ’nün iç tutarlılık katsayıları, yardım arama için .68, problem çözme için .79, davranışsal kaçınma için .32 ve bilişsel kaçınma için ise .82 olarak bulunmuştur. ÇEİBÖ’nün birleşik güvenilirlik değerleri .44 ile .81 arasında hesaplanmıştır.

Tartışma:

Araştırmanın bulguları Çocuk ve Ergenler İçin Baş Etme Ölçeğinin ülkemizdeki ergenlerin baş etme yöntemlerini belirlemede kullanmak için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Baş etme, çocuklar, ergenler, geçerlilik, güvenilirlik, ölçme değişmezliği