Diğer

ÇOCUK VE ERGENLERDE ARİPİPRAZOL KULLANIMIYLA İLGİLİ BİR GÖZDEN GEÇİRME

  • Burak DOĞANGÜN
  • Gül KARAÇETİN
  • Levent KAYAALP

Turk J Child Adolesc Ment Health 2008;15(3):163-175

Amaç:

Aripiprazol, dopamin-serotonin sistem dengeleyicisi olarak adlandırılan üçüncü kuşak antip- sikotiklerin ilk örneğidir ve farklı reseptör etkinliği nedeniyle diğer antipsikotiklere alternatif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yazının amacı aripiprazolün çocuk ve ergenlerdeki kullanımı ile ilgili çalışmaların gözden geçirilmesidir.

Yöntem:

PubMed, Science Direct, Türkçe Medline, Türk Medline ve Türk Psikiyatri Dizini arama motorları kullanılarak aripiprazolün çocuk ve ergende klinik kullanımı, etkinliği ve yan etkileriyle ilgili çalışmalar gözden geçirilmiştir. Aripiprazolün çocuk ve ergende kullanımıyla ilgili 51 tane yayın bulunmuş, olgu bildirimleri ve toksisite ile ilgili bildirimler çalışma kapsamının dışında bırakılarak 20 yayın çalışma kapsamına dâhil edilmiştir.

Sonuç:

Aripiprazol çocuk ve ergenlerde; bipolar bozukluk, tik bozukluğu, şizofreni, yaygın gelişimsel bozuklukta görülen saldırganlık, irritabilite ve kendini yaralama davranışı üzerine etkilidir. Çocuk ve ergenlerde aripiprazol kullanımıyla birlikte en sık görülen yan etkiler akatizi ve sindirim sistemi bozukluklarıdır. Kilo alımı konusunda farklı sonuçlar bildirilmiş olup, kilo alımını etkileyen en önemli faktörün yaş olduğu bildirilmiştir. Aripiprazol prolaktin seviyeleri ve elektrokardiyografi üzerinde anlamlı bir değişiklik yapmamaktadır.

Tartışma:

Aripiprazol çocuk ve ergenlerde bipolar bozukluk, tik bozuklukları, şizofreni ve yaygın gelişimsel bozukluklarda görülen davranış bozuklukları için etkin ve güvenli bir seçenek olarak gözükmekle birlikte bu konuda yapılacak ileriye dönük, plasebo kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, ergen, aripiprazol