Diğer

ÇOCUKLARDA DÜŞÜNCE AKIŞI BOZUKLUKLARI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

  • Erguvan Tuğba Özel
  • Runa Uslu

Turk J Child Adolesc Ment Health 2004;11(3):144-152

Amaç:

Bu yazıda, şizofreni spektrumu bozukluklarının altta yatan patolojisi ile ilişkili olduğu düşünülen düşünce akışı bozuklukları ve değerlendirilmesi konusunda çocukluk yaş grubunda yapılan çalışmaların gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:

Bu konu ile ilgili Medline ve Türk Tıp dizini taranarak yapılan çalışmalar gözden geçirilmiştir.

Sonuçlar:

Düşünce akışı bozukluklarının değerlendirilmesi çocuklarda erişkinlere göre farklılıklar göstermekte, bu belirtiler klasik psikiyatrik görüşme sırasında ortaya çıkmayabilmektedir. Bu nedenle, Caplan ve arkadaşları tarafından 8-12 yaş grubu için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olan Kiddie Düşünce Akışı Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği geliştirilmiştir. Çocuklarda düşünce akışı bozukluklarının araştırıldığı çalışmaların çoğunda da bu ölçek kullanılmıştır. Bu çalışmalarda düşünce akışı bozukluklarının şizofreni dışı diğer psikozlar ile şizotipal kişilik bozukluğu, kompleks parsiyel epilepsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda da görülebildiği, ancak birçok açıdan şizofrenide görülenden farklı olduğu saptanmıştır. Ayrıca, düşünce akışı bozukluklarının bilişsel ve nörobiyolojik bileşenleri de araştırılmıştır.

Tartışma:

Bu konuda Türkiye'de yapılan çalışmalara rastlanmaması adı geçen ölçeğin Türkçe'ye uyarlanmasının çocuklarda düşünce bozuklukları ile ileride yapılacak yurtiçi çalışmalara zemin hazırlayacağını düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Düşünce akışı bozukluğu, çocuk, şizofreni