Diğer

Çocukluk Çağı Obezite Tedavisinde Davranışçı ve Bilişsel Yaklaşımlar

  • Yusuf ÖZTÜRK
  • Gonca ÖZYURT
  • Aynur PEKCANLAR AKAY

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(1):59-69

Amaç:

Pediatrik veya çocukluk çağı obezitesi; sağlık sistemi üzerine yükünden dolayı dikkat edilmesi gereken giderek büyüyen küresel yaygın bir sorundur. Bu yazının amacı; çocukluk çağı obezitesinde davranışçı ve bilişsel yaklaşımları gözden geçirmektir.

Yöntem:

“Childhood obesity” ve “behavioral treatment, management of childhood obesity” anahtar kelimeleri kullanılarak PubMed taraması yapıldı. Ayrıca, Mayıs 2016’ya kadar olan makale ve gözden geçirme yazılarının kaynak listeleri araştırıldı.

Sonuçlar:

Çocukluk çağı obezitesi kısa ve uzun vadede ciddi somatik ve psikososyal sonuçlara sahiptir. Son yıllarda uluslararası alanda yayınlanan çeşitli uzman raporları ve kanıta dayalı rehberlerde çocukluk çağı obezitesi tedavisinde etkili stratejiler geliştirmenin önemi vurgulanmıştır. Obezitenin psikososyal ve davranışsal tedavisine baktığımızda ise; bütün kanıta dayalı tedavi rehberlerinin diyet, fi ziksel aktivite ve sedanter davranışlardaki (özellikle televizyon izleme ve ekran kullanımının diğer formları) değişiklikleri hedefl eyen çok bileşenli tedaviler olması gerekliliğini vurgulamışlardır.

Tartışma:

Davranış değişikliği stratejilerinin kullanımının, kanıta dayalı rehberler eşliğinde yapılması önerilir ve bu yaklaşımlar bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanmış; aile temelli ve yaşa uygun olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Obezite, çocuk, davranışçı tedavi, bilişsel davranışçı terapi