Diğer

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARIN RUHSAL UYUM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

  • Şebnem Sunal
  • Olcay Çam

Turk J Child Adolesc Ment Health 2005;12(1):11-18

Amaç:

Bu araştırma, okul öncesi döneminde işitme engelli çocukların ruhsal uyum düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.

Yöntem:

Araştırmaya, İzmir Metropolünde bulunan resmi ve özel kurumlara bağlı özel eğitim kurslarına devam eden 58 işitme engelli çocuk ve aileleri katılmıştır. Araştırmanın verileri Hacettepe Ruhsal Uyum Ölçeği ve işitme engelli çocuk ve aileyi tanımlayıcı bireysel bilgi formu ile toplanmıştır.

Bulgular:

Ölçeğin bu çalışmaya ait Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı r= 0.86 olarak bulunmuştur. İşitme engelli çocukların %16'sında nevrotik sorunun, %29'unda davranış sorunun olduğu saptanmıştır. İşitme engelli çocukların ruhsal sorun yaşama toplam puan ortalaması 14.4±7.9‘dur. İşitme engelinin aile tarafından fark edilme yaşı ile davranış puan ortalaması arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. 12-23 aylık olan çocukların davranış toplam puan ortalamaları 24 ve daha büyük çocuklardan daha yüksektir. Nevrotik toplam puan ortalaması ile ailenin yaşadığı yer ve iletişim sağlanma şekli arasında ilişki bulunmuştur. Büyükşehir dışında yaşayan ve işaret diliyle iletişim kuran çocukların nevrotik puan ortalamaları daha yüksektir. Sonuç olarak daha fazla iletişim kurulabilen, okul başarı düzeyi yüksek çocukların , ruhsal sorun yaşama puan ortalaması düşük bulunmuştur.

Tartışma:

İşitme engelinin erken fark edilmesi ve tanılanmasmın çocuğun ruhsal sağlığı açısından önemi vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: İşitme engeli, ruhsal uyum, okul öncesi dönem, çocuk, davranış sorunları.