Diğer

Okul Öncesi Çocuklarda Güvenli Yer Senaryoları ve Kişilerarası Beklentiler Arasındaki İlişkiler

  • Sait ULUÇ
  • Ferhunde ÖKTEM

Turk J Child Adolesc Ment Health 2010;17(3):139-147

Amaç:

Bu çalışmada okulöncesi çocuklar için bağlanmanın zihinsel temsilleri ile kişilerarası beklentiler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu çalışma ile ilişkili en önemli yenilik ilgili değişkenlerin işe vuruk tanımlarının yaşam senaryoları düzeyinde yapılmış olmasıdır. Bağlanma örüntüleri “Güvenli yer senaryoları” ve kişilerarası beklentiler ise “kişilerarası senaryolar” aracılığıyla ölçülmüştür.

Yöntem:

Bu çalışmanın katılımcıları Ankara’daki iki anaokulundan seçkisiz olarak atanan 41 (18 kız ve 23 erkek) okulöncesi dönem çocuğundan (Yaş; ortalama=5,52 ve SS=0.47) oluşmaktadır. Bağlanma temsilleriyle ilgili güvenli yer senaryoları Oyuncak Öykü Tamamlama Testi aracılığıyla ve kişilerarası beklentiler Çocuklar için Kişilerarası Senaryolar Testi aracılığıyla ölçülmüştür.

Sonuç:

Veri analizinde 2 (cinsiyet; kız-erkek) X 2 (bağlanma türü; güvenli-güvensiz) faktörlü çoklu varyans analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçları, kişilerarası beklentilerin üç temel boyutunda (Dostluk, Düşmanlık ve Pasiflik) güvenli ve güvensiz çocuklar arasında anlamlı farklılıklar olduğuna işaret etmiştir. Kişilerarası beklentilerin hiç bir boyutu için cinsiyetin temel bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.

Tartışma:

Bulgular, Bağlanma temsillerinin kişilerarası beklentiler üzerinde etkili olduğuna işaret etmektedir. Buna göre, güvenli bağlanma temsilleri kişilerarası beklentileri olumlu yönde arttırmakta ve ruh sağlığı açısından koruyucu bir etken oluşturabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kişilerarası, bağlanma, senaryo, okul öncesi çocuk