Diğer

ÖĞRETMENLERİN DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNA BAKIŞLARI VE ÖĞRETMEN EĞİTİMİ

  • Ayşegül Yolga Tahiroğlu
  • Mehtap Uzel
  • Ayşe Avcı
  • Sunay Fırat

Turk J Child Adolesc Ment Health 2004;11(3):123-129

Amaç:

Bu çalışmada öğretmenlerin Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve bu bozuklara sahip çocuklar için uygun sınıf içi tutumlar halikındaki bilgi düzeylerinin araştırılması ve öğretmen eğitiminin DEHB tedavisindeki yerinin tartışılması amaçlanmaktadır.

Yöntem:

Adana ili ve çevresindeki 3 ilköğretim okulunda çalışan 104 öğretmene DEHB' nin tanımlanması, tedavisi ve uygun sınıf içi tutumlarla ilgili eğitim toplantıları düzenlendi. Eğitimden önce ve sonra öğretmenlerin DEHB'ye yönelik bilgi ve tutumlarını araştırmak amacıyla hazırlanan 30 soru soruldu.

Sonuçlar:

Eğitimden önce uygulanan soru listesinde doğru cevaplanan soruların ortalması 26.3±2.3 iken, eğitimden sonra bu oran 27.8±4.1 olarak belirlendi. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,001).

Tartışma:

DEHB'nin tanısından, tedavinin planlanmasına ve takibine kadar pek çok alanda öğretmenlerden alman bilgi ve destek önemlidir. Bu çalışmada, ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin önemli bir kısmında DEHB ile ilgili pek çok bilgi eksikliği olduğu, kısa bir eğitimin bile bu eksikliklerin tamamlanmasında yarar sağlayabileceği düşünülmüştür. DEHB tedavisinde öğretmen eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiği önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: DEHB, öğretmen eğitimi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sınıf içi uygulamalar.