Diğer

TİP 1 DİYABETES MELLİTUSU OLAN ÇOCUK VE ERGENLERİN YAŞAM KALİTESİ ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

  • Nursu ÇAKIN MEMİK
  • Belma AĞAOĞLU
  • Ayşen COŞKUN
  • Şükrü HATUN
  • Muhammed AYAZ
  • Işık KARAKAYA

Turk J Child Adolesc Ment Health 2007;14(3):133-138

Amaç:

Yaşam kalitesi kişinin kendi durumunu kültür ve değerler sistemi içinde algılayış biçimi olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı tip 1 diyabetes mellitus tanısı alan çocuk/ergenlerin yaşam kalitesini değerlendirmek ve sağlıklı çocuk/ergenler ile karşılaştırmaktır.

Yöntem:

8-18 yaşları arasında Diyabet ile Güzel Yaşam Yaz Kampı'na katılan, tip 1 diyabetes mellitus grubunu oluşturan 65 çocuk/ergen ile 65 sağlıklı çocuk/ergene Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır.

Sonuç:

Sağlıklı grup ile tip 1 diyabetes mellitusu olan çocuk/ergenler arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (P>0.05). Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği puanları değerlendirildiğinde ölçek alt puanları ve ölçek toplam puan ortalamasının gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermediği saptanmıştır (P>0.05).

Tartışma:

Çocuk ve ergenlerde hastalık tanısı konduktan sonra sağlıklarının kaybı nedeniyle yeni durumlarına uyum sağlamakta güçlük çektikleri ancak zamanla hastalıklarına uyum sağladıkları ve başlangıçta bozulmuş olan yaşam kalitesi algılarının yükseldiği bilinmektedir. Bu çalışmanın sonunda da tip 1 diyabetes mellitusu olan çocuk/ergenler ile sağlıklı çocuk/ergenlerin yaşam kalitelerini benzer algıladıkları görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sağlıkla ilgili yaşam kalitesi, tip 1 diyabetes mellitus, Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği