Editörden

TÜRK ÖRNEKLEMİNDE BİR ADAM ÇİZ TESTİ: CİNSİYET VE SOSYOEKONOMİK DÜZEYİN ETKİLERİ

  • Serap ÖZER

Turk J Child Adolesc Ment Health 2009;16(2):93-102

Amaç:

Bir Adam Çiz testi özellikle çocuklarla çalışan psikologların sıklıkla kullandığı bir testtir. Türkiye’de de verilen yüksek lisans dersleri, eğitimler göz önüne alındığında durumun farklı olmadığı düşünülmektedir. Ancak ülkemizde var olan sistemlerin geçerliğini gösteren bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı bir Türk örnekleminde Bir Adam Çiz testinde puanlanan Duygusal Göstergelerin sıklığına bakmak ve cinsiyet ve farklı okul türlerinden gelmiş olmanın bu değerlendirmeler üzerindeki etkisini gözlemektir.

Yöntem:

471 çocuğa Bir Adam Çiz testi bireysel olarak uygulanmıştır. Bu çocukların 233’ü erkek, 238’i kız olup, 240’ı özel bir okula devam etmekte, 231 çocuk yarım gün bir devlet okuluna devam etmekte ve ekonomik olarak gelişmemiş bir çevreden gelmekte idi. Çizimler hem gelişimsel olarak hem de duygusal göstergeler açısından Koppitz sistemi uygulanarak puanlanmıştır.

Sonuçlar:

Duygusal Göstergelerin rastlanma sıklığına bakıldığı zaman, 5, 6, 7, 8 ve 11 yaş için Koppitz tarafından önerilmiş olan bazı Duygusal Göstergelerin bu örneklemde %15 den fazla sıklıkla rastlandığı gözlenmiştir. Grupların Duygusal Göstergeler üzerinde karşılaştırmaları yapıldığı zaman, cinsiyetin ve okul türünün anlamlı etkisi ve yaş ile okul türünün etkileşimi gözlenmiştir.

Tartışma:

Klinik açıdan bu örneklemde rastlanan farklılıkların nasıl değerlendirmeye alınması gerektiği tartışıldı. Cinsiyet, okul türü, gelinen alt kültür gibi etkenleri göz önüne almadan yapılacak klinik yorumlamalarda “yanlış pozitif” hata olasılığı tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Bir Adam Çiz testi, çocuk, duygusal gösterge, Türk örneklemi