Diğer

Türkçe Güçler ve Güçlükler Anketı'nın (Gga) İleri Psikometrik Özellikleri

  • Şermin YALIN
  • Aylin ÖZBEK
  • Taner GÜVENİR
  • Hakan BAYDUR

Turk J Child Adolesc Ment Health 2013;20(1):23-32

Amaç:

Bu çalışmanın amacı Türkçe Güçler ve Güçlükler Anketi'nin ileri psikometrlk özelliklerinin değerlendirilmesidir.

Yöntem:

Çalışmanın örneklemlnl 1 Ocak 2005-31 Aralık 2005 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine (DEÛTF ÇERSH Polikliniği) ilk kez başvuran, 4-17 yaş arası 565 olgu oluşturmaktadır. Olguların ilk başvuru sırasında klinik değerlendirmeden önce işaretledikleri GGAformları çalışmaya dahil edilmek üzere değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede ölçeğin hem psikometrlk özellikleri hem de olguların klinik değerlendirme sonucu aldıkları tanılar GGA'nın öngördüğü tanılar ile karşılaştırılmıştır.

Sonuçlar:

Sonuçlar GGA ebeveyn ve ergen formlarının, akran sorunları alt testi dışında, yüksek bir iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermiştir. Onbir yaş üstü çocuk ve gençlerin işaretledikleri GGA ergen formları ve aynı gençlerin ebeveyn formlarına ait toplam güçlük puanı, etkilenme puanı ve alt grup puanları arasındaki korelasyon değerleri 0.402 ile 0.573 arasındadır. Tüm olguların dahil olduğu grupta GGA'nın öngördüğü tanılar ile klinik değerlendirme sonucu konulan tanılar için korelasyon katsayıları 0.15 ile 0.34 arasında değişmiştir. GGA ebeveyn ve ergen formları hem toplam güçlük puanı hem de etkilenme puanı ortalaması ve GGA ergenformu dikkat eksikliği hiperaktlvite (DEHA) belirtileri alt grubu dışında her iki forma ait tüm alt gruplar klinik olarak GGA'nın öngörebildiği tanıları alan ve almayan grubu ayırt edebilmiştir

Tartışma:

Türkçe GGA'nın birçok alanda geçerli ve güvenilir olduğu saptanmıştır. Bu nedenle Türk çocuk ve ergen popülasyonunda ruh sağlığı bozukluklarını tarama ve klinik değerlendirme amacıyla kullanılabilecek bir ankettir.

Anahtar Kelimeler: Güçler ve Güçlükler Anketi, psikometrik özellikler