Diğer

WİSCONSİN KART EŞLEME TESTİ PERFORMANSINDA GELİŞİMİN NİCELİKSEL VE NİTELİKSEL ETKİLERİ

  • Kızbes Yalçın
  • Sirel Karakaş

Turk J Child Adolesc Ment Health 2007;14(1):24-32

Amaç:

Yönetici işlevleri ölçmede kullanılan Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET; Wisconsin Card Sorting Test) performansının yetişkin düzeyine hangi yaşlarda ulaştığı konusu yazında belirsizdir. Mevcut çalışmanın amacı WKET performansında yetişkin örüntüsünün ortaya çıkmasındaki kritik yaş dönemini belirlemektir.

Yöntem:

Çalışma 159 sağlıklı çocuk üzerinde yürütülmüş, Grup 1de 8-10 yaş arasındaki 2.-5. sınıf öğrencileri, Grup 2de ise 11-14 yaşları arasındaki 6.-8. sınıf öğrencileri yer almıştır. Gruplarda cinsiyet ve sosyoekonomik düzeylerin eşdeğerli biçimde temsil edilmesine özen gösterilmiştir.

Sonuçlar:

Çok değişkenli varyans analizi, puanların %65'inde iki grup arasında fark olduğunu, 11 yaşından küçük çocukların daha çok hata yaptığını ve daha az doğru tepki verdiğini ortaya koymuştur. Temel bileşenler analizi ile iki grup için elde edilenfaktör örüntüsünün farklı olduğu görülmüş, yetişkinler dekine benzer örüntü 11 yaşından büyük çocuklarda gözlenmiştir.

Tartışma:

Çalışmada elde edilen bulgular, WKET performansı ve yönetici işlevler açısından 11 yaşından küçük ve büyük çocukların WKET performanslarının birbirinden anlamlı olarak farklı olduğunu göstermiştir. Farkların sadece nicelik bakımından değil, aynı zamanda da nitelik bakımından olduğuna işaret etmektedir. Buna göre, standart psikometrik araçların gelişim dönemleri boyunca aynı özellikleri temsil ettiğini varsaymamak gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Wisconsin Kart Eşleme Testi (Wisconsin Card Sorting Test: WKET), gelişim dönemleri, 8-14 yaş, yönetici işlevler, temel bileşenler analizi.