Diğer

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUK VE ERGENLERİN DOĞUMUNDA MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLERİN ARAŞTIRILMASI

  • Özgür Yorbık
  • Pınar Kırmızıgül
  • Serhat Yüksel
  • Teoman Söhmen

Turk J Child Adolesc Ment Health 2003;10(2):67-71

Amaç:

Doğum öncesi çeşitli enfeksiyonların otizmin etiolojisiyle bağlantılı olduğu ileri sürülmüştür. Yaygın gelişimsel bozukluklar (YGB)’da ve otizmde mevsimlere göre değişen doğum sıklığı viral pandemilerin bir kanıtı olabilir. Bu çalışmanın amacı otizmi ya da diğer YGB'si olan çocukların doğumlarında mevsimsel değişikliklerin araştırılmasıdır.

Yöntem:

YGB (otistik bozukluk, Asperger bozukluğu, dezintegratif bozukluk ve başka türlü adlandırılamayan YGB) tanısı konulmuş 117 erkek olgunun doğum mevsimleri ile yaygın gelişimsel bozukluğun dışında diğer bozuklukların tanısı konan 134 erkek olgunun doğum mevsimleri karşılaştırıldı. Doğum ve tanılarla ilgili bilgiler olgu dosyalarından sağlandı.

Bulgular:

Otizmi ya da diğer YGB’si olan çocuklar ve ergenler ile başka psikiyatrik sorunları olanlar arasında mevsimlere göre doğum zamanı açısından istatistiksel olarak önemli bir farklılık tespit edilmedi (p>.05).

Tartışma:

Bu çalışmanın bulgulan otizmin ve diğer YGB’nin ve otizmin viral pandemilerle ilişkili olmadığını düşündürmektedir. Daha büyük örneklem gruplarıyla zeka geriliği, doğumsal anomaliler ve doğum komplikasyonları göz önünde tutularak yapılacak ileri çalışmalar otizmi ve diğer YGB olan olgularda mevsimsel değişikliklerin etkisinin aydınlatılması için gereklidir.

Anahtar Kelimeler: Otizm, yaygın gelişimsel bozukluklar, mevsimler, doğum