Diğer

Bir Üniversite Hastanesinde Yatan Hastalardan İstenen Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Konsültasyonlarının Değerlendirilmesi

  • S. Çilem BİLGİNER
  • Canan İNCE
  • Serkan KARADENİZ
  • Büşra DURAN
  • Sema KANDİL

Turk J Child Adolesc Ment Health 2013;20(2):87-95

Amaç:

Bir üniversite hastanesinde, yatan hastalardan istenen çocuk ve ergen psikiyatrisi konsültasyonlarının nedenlerini, olguların klinik ve sosyodemografik özelliklerini ve önerilen tedavileri sunarak konuya dikkat çekmek istenilmiştir.

Yöntem:

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 01.01.2012-31.12.2012 tarihleri arasında yatarak tedavi görmüş ve yatış sürecinde çocuk ve ergen psikiyatrisi birimine konsülte edilmiş olguların dosya kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir.

Sonuçlar:

Son bir yılda 240 yatan hastadan çocuk ve ergen psikiyatrisi konsültasyonu istenmişti. Olguların %51.3’ü (n=123) erkek, %48.8’si ise (n=117) kızdı. Yaş ortalaması 11.3 yaş iken en fazla olgu (%50.4) 13-16 yaş aralığındaydı. Konsültasyonların %89.2’si (n=127) çocuk sağlığı ve hastalıklarına bağlı servislerinden istenmişti. Cerrahi birimlerden konsülte edilen olgular, bu birimlere yatışı yapılmış çocuk ve ergenlerin %0.6’sını oluşturmuştu. En sık konsültasyon nedeni %15.4 (n=37) ile Tip 1 Diyabetes Mellitus tedavisine uyum açısından değerlendirilme istemi olmuştu. Olguların %40.4’üne (n=97) psikiyatrik bir tanı konulmamıştı. Tedavide sıklıkla anksiyolitik özellikli ilaçlar tercih edilmiş, en çok önerilen ilaç ise %10,4 ile (n=25) hidroksizin olmuştu. Bunun yanında 7 olguda (%2.9) birden fazla psikotropik ilaç seçildiği gözlenmişti.

Tartışma:

Bu çalışmanın sonuçları çocuk ve ergen psikiyatrisinden istenen konsültasyon sayılarının ve buna bağlı olarak pediyatrik konsültasyon liye-zon psikiyatrisi birimlerine olan ihtiyacın artış gösterdiğine işaret etmektedir. Ayrıca pediyatri dışındaki birimlerden konsülte edilen hasta sayısının azlığı konsültasyon liyezonpsikiyatrisi uygulamaları konusunda halen yeterli bilincin oluşmadığını göstermiştir. Bu konuda düzenlenecek eğitim toplantılarının, klinikler arası işbirliğini arttırmada katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, ergen, konsültasyon, psikiyatri