Diğer

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ PSİKİYATRİK SORUNLARI İLE EBEVEYN DEPRESYONU ARASINDAKİ İLİŞKİ: CİNSİYETİN ROLÜ

  • Koray KARABEKİROĞLU
  • Ayşe RODOPMAN ARMAN
  • Meral BERKEM

Turk J Child Adolesc Ment Health 2008;15(2):75-86

Amaç:

43 aylıktan daha küçük çocuklardaki psikiyatrik sorunlar ile anne ve babalarındaki depresif duygudurum arasındaki ilişkinin ve cinsiyetin bu ilişki üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem:

On bir aylık dönemde çocuk psikiyatrisi kliniğine getirilen yaşları 14-43 (30.81 ± 8.11) aylık tüm olgular (%72,2’si erkek, %27,7si kız, toplam 108 olgu) ile anne ve babaları çalışmaya alınmıştır. Çocuklarla yapılan ayrıntılı klinik değerlendirmeler ve ebeveynlerle yapılan yapılandırılmış klinik görüşmelerin yanı sıra, çocuklardaki sosyal ve duygusal sorun düzeyini incelemek için "2-3 Yaş Çocukları için Davranış Değerlendirme Ölçeği", ebeveynlerdeki depresyon şiddetini değerlendirmek için Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır.

Bulgular:

Annelerindeki depresyon tanısı varlığı ve şiddeti ile kız çocuklarında içe yönelim (p=0.004), dışa yönelim (p = 0.003) ve toplam (p=0.002) psikiyatrik sorun düzeyleri, babalarındaki depresyon tanısı varlığı ve şiddeti ile erkek çocuklarında dışa yönelim (p=0.05) sorun düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. İleri analizlerde, yaygın gelişim bozukluk grubu dışlandığında da, stres indeksi puanı yükseldikçe ve/veya anne depresyon varlığında sadece kızlarda daha yüksek ÇDDÖ puanları görülmüştür.

Tartışma:

Erken çocukluk döneminde gözlenen psikiyatrik sorunlar ile özellikle aynı cinsiyetteki ebeveynin depresyonu arasında anlamlı bir ilişki görülmektedir. Ayrıca, bulgular erken çocukluk döneminde kız çocuklarının psikiyatrik yakınma gelişimi açısından sosyal stres etkenlerine daha duyarlı olduklarını düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk, psikopatoloji, depresyon, anne baba