Diğer

Kardeş İstismarı: Güncel Bir Derleme

  • Rukiye KIZILTEPE
  • Şeyda AKSEL

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(1):71-80

Amaç:

Aile içi şiddet çalışmalarındaki artışa rağmen, aile içi şiddetin bir türü olan kardeş istismarı oldukça az çalışılmıştır. Kardeş istismarını gelişimsel olarak normal olan kardeş çatışmasından ayırt etmek önemlidir. Kardeş istismarı, bir kardeşin diğer kardeşe bilerek zarar verme davranışları olarak tanımlanmaktadır.Kardeş istismarının yaygınlığı ve kurban üzerindeki yıkıcı etkileri dikkate alındığında, kardeş istismarını tanımak ve önlemek oldukça önemlidir. Bu derleme çalışmasının amacı kardeş istismarını tanımlamak, yaygınlığı, risk etmenlerini, kurbanlar üzerindeki etkilerini incelemektir.

Yöntem:

Makalenin amacına uygun olarak çeşitli veri tabanlarında (PsycINFO, EbschoHost, Proquest, Pubmed, SplingerLink, Taylor & Francis, Sage, ULAKBİM) “Kardeş İstismarı”, “Cinsel Kardeş İstismarı” ve “Kardeş Ensesti” anahtar kelimeleri kullanılarak 1980 yılından itibaren yayımlanan çalışmalar gözden geçirilmiştir.

Sonuçlar:

Kardeş istismarının yaygınlığı diğer aile içi şiddet türlerine göre oldukça yüksektir. Bireye, aileye ve çevreye ilişkin çoklu risk etmenleri kardeş istismarına neden olmaktadır. Ayrıca kardeş istismarının kurban üzerinde yaralanma, fi ziksel ağrı gibi kısa süreli olumsuz sonuçlarının yanı sıra depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi uzun dönem yıkıcı etkileri de mevcuttur.

Tartışma:

Literatürde bu alanla ilgili oldukça az ampirik çalışma bulunmaktadır. Bu derlemede sunulan bilgiler ile kardeş istismarının önlenmesi ve çocuk ve gençler üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılabilmesi için uygun müdahale programlarının geliştirilmesi ve uygulanması mümkün olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kardeş istismarı, kardeş ilişkileri, aile içi şiddet