Diğer

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLARDA PSİKOFARMAKOLOJİ: SON ON YILIN YAZIN BİLGİLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

  • Özlem YILDIZ ÖÇ
  • Işık KARAKAYA
  • Şahika GÜLEN ŞİŞMANLAR

Turk J Child Adolesc Ment Health 2009;16(1):37-50

Amaç:

Yaygın Gelişimsel Bozukluk (YGB) ve eşlik eden belirtilerin etyolojisinde rol oynadığı düşünülen nörokimyasal sistemler ve bu sistemler üzerinden etkili farmakolojik tedavi yaklaşımları ile ilgili yazın bilgilerinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:

Pubmed arama motoru kullanılarak YGB’dafar- makoterapi ile ilgili son on yıldaki randomize, çift kör ya da açık, plasebo ya da başka bir farmakolojik ajan ile karşılaştırmanın yapıldığı, deneklerin alt tip tanılarının iyi tanımlandığı, farmakoterapiye yanıtın en az bir standardize ölçüm yöntemiyle değerlendirildiği, İngilizce olarak yayınlanmış 49 klinik araştırmanın sonuçları incelenmiştir.

Sonuçlar:

Etkinlik ve tolerabilitenin değerlendirildiği ilaç grupları atipik antipsikotikler, antidepresanlar, psikostimülanlar ve atomoksetin, antiepileptikler, nonkompetatif Glutamat N-metil-D-aspartat (NMDA) antagonistleri ve alfa-adrenerjik agonistler olarak saptanmıştır.

Tartışma:

Tüm çalışmaların sonucunda halen otizmin ana belirtilerini ortadan kaldıran bir ilaç tedavisinin olmadığı, tedavide hedef belirtilere odaklanılması gerektiği söylenebilir. YGB ’de farmakolojik tedavi sırasında YGB olmayan çocuklara göre daha düşük tedavi yanıtı alınabileceği ve yan etkilerin daha sık ortaya çıkabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Gelecekte YGB ’ye özgü birden çok standardize ölçek kullanılarak YGB ’nin tüm alt gruplarının değerlendirildiği, geniş örneklem sayısı ile yapılacak uzun dönemli plasebo kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Otizm, yaygın gelişimsel bozukluk, farmakoterapi.