Özgün Araştırma

Ergenler İçin Üzüntü Düzenleme Ölçeğinin (Eiüdö) Geliştirilmesi ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi

  • Mehmet Ali YILDIZ
  • Baki DUY

Gönderim Tarihi: 03.08.2016 Kabul Tarihi: 27.11.2016 Turk J Child Adolesc Ment Health 2018;25(1):45-61

Amaç:

Bu araştırmada, ergenlerin üzüntü duygusunu düzenlemede kullandıkları yöntemleri belirlemeye yönelik bir ölçme aracının geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:

Mevcut araştırma üç alt çalışmadan oluşmuştur: İlk çalışmada yaşları 11 ile 15 arasında değişen 1000 ergen ile Ergenler İçin Üzüntü Düzenleme Ölçeği’nin (EİÜDÖ) yapı geçerliği Açımlayıcı Faktör Analizi yöntemi ile test edilmiştir. İkinci çalışmada 271 ergen ile ölçeğin Doğrulayıcı Faktör Analizi gerçekleştirilmiştir. Üçüncü çalışmada ise ölçeğin ölçüt bağıntılı ve yordama geçerliği 229 ergenden elde edilen veri üzerinden sınanmıştır.

Bulgular:

Açımlayıcı Faktör Analizi, yamaç-birikinti grafi ği ve paralel test sonucunda, EİÜDÖ’nün 4 alt boyutlu bir yapıya sahip olduğu bulunmuş ve ortaya çıkan bu dört boyutlu yapı, yapılan Doğrulayıcı Faktör Analizi tarafından da desteklenmiştir. Dörtlü yapının güvenirliğini sınamak için yapılan yakınsak ve ayırt edicilik analizleri, ortaya çıkan bu yapıyı desteklemiştir. EİÜDÖ’nün ayrıca tüm alt boyutlarının yaşam doyumu ve depresif belirtilerle anlamlı korelasyonlara sahip oldukları bulunmuştur. Yol analizi ile yapılan yordama geçerliği analizi sonucunda, EİÜDÖ’nün tüm boyutlarının yaşam doyumunu ve depresif belirtileri anlamlı düzeyde yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Son olarak, EİÜDÖ’nün tüm boyutları için hesaplanan iç tutarlılık katsayılarının kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu bulunmuştur.

Tartışma:

Yapılan tüm geçerlik ve güvenirlik analizleri, EİÜDÖ’nün tüm boyutlarının yeterli geçerlik ve güvenirlik değerlerine sahip olduğu ve 11-15 yaş arasındaki ergenlerin üzüntü duygusunu düzenlemede kullandıkları yöntemleri belirlemede güvenli bir araç olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, üzüntü, ölçek geliştirme, ergenlik