Diğer

Ergenlerde İlk İntihar Girişimi: Dürtüsellik ve Kötü Çocukluk Çağı Yaşantıları Arasındaki İlişki

  • Hesna GÜL
  • Esra YÜRÜMEZ
  • Ahmet GÜL

Turk J Child Adolesc Ment Health 2017;24(1):45-53

Amaç:

İlk kez intihar girişiminde bulunan ve psikiyatri kliniğine danışılan ergenlerin çocukluk çağı yaşam olayları ve dürtüsellik tipleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem:

İlk intihar girişiminde bulunmasının ardından yoğun bakım servisinde izleme alınan ve psikiyatrik değerlendirme istenen 15-18 yaş aralığındaki ergenler çalışmaya dahil edilmiştir. Psikiyatrik görüşme yapılmış, Çocukluk çağı travmaları ölçeği (CTQ) ve Barrat dürtüsellik ölçeği verilmiş, sosyoekonomik durumu ve intihar girişiminin nedeni ile ilgili bilgiler kaydedilmiştir.

Sonuçlar:

Çalışmaya orta-düşük sosyoekonomik düzeyden gelen, yaş ortalaması 16±0.7 olan 48 kız ve yaş ortalaması 16±1.1 olan 6 erkek katılmıştır. Kızlar uzun süren depresyon (%52.1), romantik ilişki sorunları ve çaresizlik hissi (%29.2), cinsel istismar (%12.5) ve akademik başarısızlık (%6.3), erkekler ise uzun süren depresyon (%83.3) ve romantik ilişki sorunları (%16.7) nedeniyle intihar girişiminde bulunmuştur. Kızların %37.5’inin, erkeklerin %50’sinin intihar girişimi dürtüsel tarzdadır. İntihar girişiminde bulunan kızların CTQ toplam, fi ziksel ve duygusal istismar puanları yüksektir. İhmal ve istismar türleri ile plan yapmadan hareket etmek; duygusal ihmal ile dikkat eksikliği ve motor dürtüsellik negatif ilişkili bulunmuştur.Planlanan intiharlarda duygusal ve cinsel istismar puanlarının yüksek olduğu, duygusal istismarın planlı intihar girişimlerini arttırdığı belirlenmiştir.

Tartışma:

Çalışmamızda planlanan intiharların çocukluk dönemi travmaları ve dürtüsellikle ilişkisi gösterilmiştir. Bu alanda klinik ve toplum örneklemlerinde yapılacak geniş çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: İntihar, ergen, dürtüsellik