Özgün Araştırma

Ergenlerin Adil Dünya İnançlarının Çocukluk Çağı Travmaları ve Bağlanma Stilleri ile İlişkisi

10.4274/tjcamh.galenos.2021.22932

  • Burçin Çolak
  • Gencay Koç
  • Rıfat Serav İlhan
  • Bedriye Öncü

Gönderim Tarihi: 20.06.2020 Kabul Tarihi: 05.03.2021 Turk J Child Adolesc Ment Health 2021;28(2):159-165

Amaç:

Ergenlik dönemi kişilerin kendileri ve dünyayı bütünlüklü olarak anlamakta temel ve önemli bilişler geliştirdiği bir dönemdir. Adil dünya inancı (ADİ) bu bilişlerden biri olup, kişinin dünyayı adil veya adaletsiz bir yer olarak algılayıp algılamadıkları ile ilgidir. Bu çalışmada, klinik örneklemdeki ergenlerde adil dünya inancının, bağlanma biçimleri ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Çalışmaya bir üniversite hastanesinin ergen ünitesine başvuran 250 ergen hasta dahil edildi. Tanılar içselleştirme ve dışsallaştırma bozukluk grupları olarak kategorize edildi. Katılımcılar, adil dünya inancını değerlendirmek için ADİ-özel (Ö) ve ADİ-genel (G), çocukluk çağı travmalarını tipini ve şiddetini değerlendirmek için Çocukluk Çağı travmaları Ölçeği-Kısa Formu ve bağlanma tiplerini ölçmek için Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-Revize Formu kullanıldı. Ölçekler arası ilişkiler ve gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı.

Bulgular:

İçselleştirme bozukluğu olan ergenlerde dışsallaştırma bozukluğu grubuna göre ADİ-Ö ve ADİ-G skorları düşük olarak saptandı. Güvenli bağlanma stiline sahip ergenlerin hem ADİ-Ö hem de ADİ-G’de en yüksek puanlara, korkulu bağlanma stiline sahip ergenlerin ADİ-Ö’de en düşük puanlara ve endişeli bağlanma stiline sahip ergenlerin ADİ-Ö’de en düşük puanlara sahip olduğu saptandı. Çocukluk çağı travmaları hem ADİ-Ö hem de ADİ-G ile ters ilişkili olarak saptandı.

Sonuç:

İçselleştirme ve dışsallaştırma bozukluğu olan ergenlerin genel ve özel adil dünya inançlarının farklılık gösterdiği görülmektedir. Güvenli bağlanmanın dünyanın daha adil bir yer olarak algılanması ile ilişkisinin olduğu söylenebilir. Ayrıca çocukluk çağı travmalarının ergenlerin adil dünya inançlarını olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Adil dünya inancının psikiyatrik bozukluklarda ve psikoterapötik yaklaşımlardaki rolünün anlaşılması için ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Ergenlik, sadece dünya inançları, içsel bozukluklar, dışsal bozukluk çocukluk travması, bağlanma stilleri

Tam Metin (İngilizce)