Diğer

Ergenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanım Özellikleri Sanal Ortamda Zorbalığa Dahil Olmayı Açıklıyor Mu?

  • Damla KARLIER SOYDAŞ
  • Zehra UÇANOK

Turk J Child Adolesc Ment Health 2014;21(1):17-32

Amaç:

Araştırmanın temel amacı ergenlerin ve ebeveynlerin demografi k özellikleri ile ergenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanım özellikleri ve sanal ortamda zorbalığa dahil olma arasındaki ilişkileri incelemektir.

Yöntem:

Örneklem ilköğretim ikinci kademe ve liseye devam etmekte olan (Ort. yaş = 14.87, S = 2.04) toplam 1365 (%47.5 erkek, %52.5 kız) ergenden oluşmaktadır. Ergenlere Demografi k Bilgi Formu, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanım özelliklerini belirlemeye yönelik sorular ve Sanal Zorbalık Ölçeği uygulanmıştır.

Sonuçlar:

Araştırma sonuçlarına göre küçük yaştaki erkekler ve daha uzun süredir internet kullanan kızlar, annesinin bilgisayar kullanma becerisini daha iyi değerlendiren buna karşılık annesinin eğitim düzeyinin daha düşük olduğunu bildiren kızlar sanal zorbalığa daha fazla maruz kalmaktadır. Bununla birlikte daha sık internete giren ve annesinin bilgisayar kullanma becerisini daha iyi değerlendiren erkekler daha fazla sanal zorbalık uygulamaktadırlar. Daha uzun süredir cep telefonu ve internet kullanan kızlar ve internete daha sık giren kızlar daha fazla sanal zorbalık uygulamaktadırlar.

Tartışma:

Sonuç olarak, sanal ortamda zorbalığa maruz kalma ve uygulama açısından elde edilen bulgular kız ve erkek ergenler için farklı bir örüntü ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler: ilk ve orta ergenlik, bilgi ve iletişim teknolojileri, sanal zorbalık