Özgün Araştırma

Bir Üniversite Kliniği Deneyimi: Erken Çocukluk Döneminde Psikotrop İlaç Kullanımı

  • FV Taş
  • A Özbek
  • CE Janbakhishov
  • D Karaarslan

Turk J Child Adolesc Ment Health 2015;22(1):17-27

Amaç:

Bir çocuk ve ergen ruh sağlığıve hastalıkları polikliniğinde izlenen okul öncesi yaş grubundaki tüm çocukların değerlendirilmesi, psikotrop ilaç kullanımını gerektiren psikiyatrik belirti ve tanıların belirlenmesi, psikotrop ilaç kullanımına ilişkin özelliklerinin (doz, kullanım süresi, yan etkileri, vb.) araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem:

Çalışmaya Şubat 2008 - Şubat 2010 tarihleri arasında poliklinikte değerlendirilen okul öncesi yaşgrubundaki olgular alınmıştır. İzlem sürecinde psikotrop ilaç kullanmışolan olgular için; izlem süresi, DSM-IV tanıları, ilaç kullanımınıgerektiren hedef belirtiler, kullanılan psikotrop ilaçların adı, dozu, kullanım süresi, bildirilen etkileri ve yan etkileri, tedavi sürecinde psikotrop ilaç değişikliği yapılıp yapılmadığı ve psikotrop ilaç kullanımına ailenin uyumu alanlarında veriler toplanmıştır.

Sonuçlar:

Çalışmada değerlendirilen olguların sayısı228’dir. İzlemleri sırasında psikotrop ilaç kullanı-mıolan 30 (%13.2) çocuk olduğu belirlenmiştir. En sık kullanılan ilaçların %90.0 oranında (n=27) atipik antipsikotikler olduğu görülmüştür. Olguların %80.0’inde ilaçtan yararlanım olduğu belirtilirken, %73.3’ünde tedaviye uyumun iyi düzeyde olduğu saptanmıştır.

Tartışma:

Okul öncesi yaş grubundaki çocuklarda ruhsal bozukluklara yönelik kapsamlı bir değerlendirme sürecinin yapılması, orta ya da şiddetli düzeyde belirtileri ve işlevsellikte bozulması olan çocuklarda ilaç tedavisinin dikkatli bir biçimde kullanılmasıtedaviye yanıtıve tedaviyi sürdürme oranınıartıracaktır.