Diğer

İlköğretime Başlama Yaşı ile Ruh Sağlığı Sorunlarının İlişkisinin Araştırılması

  • Çağatay UĞUR
  • Mehmet SERTÇELİK
  • Hesna GÜL
  • Nagihan SADAY DUMAN
  • Sümeyra KINA
  • Gönül ERDOĞAN
  • C. Kağan GÜRKAN
  • Birim GÜNAY KILIÇ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2016;23(2):91-100

Amaç:

2012-2013 eğitim-öğretim yılında başlatılan uygulama nedeniyle ilköğretime bir yıl erken başlamak zorunda kalan çocuklar ile mazeret raporu alınarak ilköğretime başlamaları ertelenen çocuklar karşılaştırılarak, ilköğretime erken başlamanın ruhsal sorunlar ve yaşam kalitesi üzerine olan etkisi araştırılmıştır.a

Yöntem:

Araştırmaya polikliniğimize ilköğretime bir yıl erken başlamanın durdurulması için rapor isteği ile başvuran (n=34), ilköğretime erken başlatılan ancak sonrasında sorun yaşadığı için kliniğimize getirilen (n=33) ve ilköğretime erken başlatılan ancak klinik başvurusu olmayan (n=33) 60-72 ay yaş aralığında çocuklar ve ebeveynleri alınmıştır. Anne-babalar sosyodemografi k bilgi formu, Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) ve Küçük Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Anketi-Anne Baba Formu’nu (KÇYKA-AB) doldurmuşlardır. Çocuklarla klinik görüşme yapılmış ve Küçük Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Anketi-Çocuk Formu (KÇYKA-Ç) klinisyen tarafından uygulanmıştır.

Bulgular:

Üç grubun yaş ortalamaları, anne ve baba yaşı, anne eğitim süreleri ve aylık gelirleri arasında fark bulunmamıştır (p>0.05). GGA ile ölçülen ruhsal sorun şiddet puanları açısından gruplar arası anlamlı fark saptanmamakla birlikte, KÇYKA-Ç puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. İkili karşılaştırmalar sonucunda çocuk yaşam kalitesi puanlarının ilköğretime başlatılmaları mazeret raporu ile ertelenmiş çocuklarda diğer iki gruba göre anlamlı olarak yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p=0.017).

Tartışma:

Bu çalışmada ilköğretime erken başlatılan çocuklarda yaşam kalitesinin olumsuz olarak etkilenebileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: İlköğretime başlama yaşı, yaşam kalitesi, davranış sorunu