Özgün Araştırma

Neden ‘Sharenting’? Ebeveynlerin veya Çocukların Psikiyatrik Semptomlarıyla İlişkili mi?"

10.4274/tjcamh.galenos.2022.47965

  • Fevzi Tuna Ocakoğlu
  • Binay Kayan Ocakoğlu
  • Caner Mutlu
  • Büşra Duran
  • Adem Güneş
  • Gül Karaçetin

Gönderim Tarihi: 27.12.2021 Kabul Tarihi: 27.02.2022 Turk J Child Adolesc Ment Health 2023;30(1):44-52

Amaç:

Ebeveynlerin ve çocukların psikiyatrik belirtileri ile “sharenting" kavramı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Ebeveynlerin sosyal medya uygulamaları ve ‘sharenting’ davranışlarının detayları anket aracılığıyla değerlendirilmiştir. Kısa Semptom Enventörü (KSE) ve Güçler Güçlükler Anketi (GGA), sırasıyla ebeveynlerin ve çocukların psikiyatrik semptomlarını değerlendirmek için kullanıldı.

Bulgular:

Yüz doksan altı ebeveyn anketi tamamladı. Paylaşım durumu ve paylaşım sıklığı, KSE puanları ile ilişkili bulunmadı. Ancak paylaşma motivasyonları arasında “varlığını hissettirme” ve “kabul görme” KSE puanları ile ilişkili bulundu. Çocukların psikolojik belirtileri ile ilgili olarak, “bir çocuğun yeteneğini paylaşmak”, GGA’nın duygusal semptom puanları ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, çocukların prososyal davranışları ile paylaşım statüsünün sınır düzeyinde bir ilişkisi tespit edilmiştir.

Sonuç:

Bu çalışma, psikiyatrik belirtilerin ‘sharenting’ fenomeni ve motivasyonlarıyla ilişkisini araştıran ilk çalışmadır. Paylaşım eyleminden ziyade, ebeveynlerin ve çocukların psikiyatrik semptomlarıyla paylaşımın ardındaki bazı motivasyonlar ilişkili bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Sharenting, sosyal medya, ruhsal sağlık, ebeveynler, çocuklar

Tam Metin (İngilizce)