Diğer

Otistik Bozuklukta Yeni Tedavi Arayışları: Gastrointestinal Sistem

  • Şahika Gülen ŞİŞMANLAR
  • Işık KARAKAYA
  • Özlem YILDIZ ÖÇ

Turk J Child Adolesc Ment Health 2010;17(1):51-58

Amaç:

1990’lı yıllardan itibaren otistik bozuklukta gastrointestinal sistemin rolüne yönelik pek çok çalışma yürütülmüş, etyolojiye yönelik çalışmalar yeni tedavi arayışlarını da beraberinde getirmiştir. Bu yazıda otistik bozukluk tanısı bulunan çocuklarda gastrointestinal sisteme yönelik tedavi yaklaşımları ile ilgili yazın bilgileri gözden geçirilmeye çalışılmıştır.

Yöntem:

Otizmde gastrointestinal sistemle ilgili tedavi uygulamaları konusunda PubMed arama motoru kullanılarak İngilizce olarak sunulmuş yayınlar taranmış ve değerlendirilerek tartışılmaya çalışılmıştır.

Sonuçlar:

Otizmde gastrointestinal sistemle ilgili tedavi uygulamaları gluten ve /veya kazeinden yoksun diyet, sekretin, ketojenik diyet, rejim, probiyotikler/ antifungal ajanlar/mayadan yoksun diyet, özel karbonhidrat diyeti, sindirim enzimleri, vankomisin ve famotidin olarak saptanmıştır.

Tartışma:

Bu alandaki pek çok çalışmaya rağmen, otizmde etkinliği kanıtlanmış bir gastrointestinal tedavi yaklaşımı bulunmamaktadır. Bu nedenle, otizmde gastrointestinal sistemin rolü ve tedavi etkinliklerine yönelik iyi planlanmış çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Otizm, gastrointestinal sistem, tedavi